Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ORBEL AŞ., OSKİ’ye bağlı ORTAŞ AŞ taşeron işçilerinin yetkili sendikayı belirlenme süresi olan 3 Eylül 2023 tarihine kadar sancılı bir süreç yaşıyor. Belediye İş Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Kadir Altun, işçilerin özgür iradesine saygı gösterilmediğini söyleyerek süreç hakkında şunları söyledi. “Her toplu sözleşme süreci ve yetkili sendikanın belirlenmesi yasalar gereği bir takvime bağlı. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’nde (OSKİ) yetkili sendikanın belirlenmesi için son tarih 3 Eylül 2023. İşçiler Belediye İş’e üye olmaya başladı. Bu zamana kadar yetkili sendika Hizmet İş idi. Sendikanın işverenle birlikte davrandığına tanık olan işçiler Belediye İş Sendikası’na üye olmaya başladılar. Belediye yönetimi yandaş sendikayla rahattı. İşçiler Belediye İş Sendikası’na üye olmasında rahatsız oldular ve baskı uygulamaya başladılar.” dedi.

Mobbing uygulanmaya başlandı

 Belediye İş Ordu Şube Başkanı Altun, “1 aydır üye artışı sağladık. Bundan rahatsız olan yöneticiler en üst makamdan daire amir ve müdürlerine kadar işçilere mobbing uygulamaya başladı. Ellerinde liste ile dolaşarak Belediye İş Sendikası’ndan istifa etmeyenleri ilçelere sürgün etmekle tehdit ediyorlar. Kendilerine güveniyorlarsa demokratik ortamda işçilerin özgür iradelerine saygı göstersinler. Belediye İş Sendikası olarak işçilerle görüşüyoruz. Ancak Hizmet İş ile işveren ortak toplantılarla işçileri üye yapmaya çalışıyor. Bu nasıl sendikacılık? Bu baskı değil mi?” dedi.

Sürgünlerle tehdit ediliyoruz

 Baskıların yoğunlaştığını söyleyen işçiler adlarının yazılmamasını istediler. Belediye İş Sendikası Başkanı Kadir Altun’un açıklamalarındaki baskıları kendilerinin de gördüklerini söyleyen işçiler, “Sürgünlerle tehdit ediliyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde ilçelere de gönderilebiliyoruz. Ne kadar ahlaki sorgulamak gerekir. Aile bütünlüğümüz tehdit ediliyor.” dediler.

Alınmayan paralar geri istendi

 Hem toplu sözleşme haklarının gasp edildiğini hem de banka promosyon almayan işçilerden bankadan para alınmış gibi maaşlarından 3 bin TL kesildiğini belirtiler. İşçilerin bu konudaki açıklamaların şöyle, “2021 – 2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nde 2. yıl için belirlenen ücret zammı aylarca uygulanmadı. Yetkili sendika olarak bu konunun takipçisi olması gereken Hizmet-İş Sendikası, 3-4 ay sonra işverenle bir araya gelerek ek protokol imzaladı ve uygulanması gereken ücret zammını geri çeken bir anlaşma yaptı. Bununla birlikte, sözleşme dönemi içerisinde; ekonomik sıkıntıların arttığı dönemde işçilere maddi anlamda can suyu olması beklenen promosyon ücretleri, işveren ile banka arasında yapılan protokol gereği emsallerine göre çok düşük bir ücretle imza altına alındı. Bu protokol önceki anlaşma süresinin dolmasında önce yapıldığı için, cayma bedeli olarak işçilerden 3 bin TL’ye yakın bir para işçi ücretlerinden kesildi. Yani yapılan yanlış işlemlerin cezasını işçiler ödedi. Bu durumu da yetmemiş gibi önceki süreçte promosyon ödemesi almayan işçilerden dahi bu kesinti yapıldı. Şimdi soruyoruz, bankadan promosyon almayan işçilerden kesilen para nerede?”