Bildiğiniz üzere Ülkemizde de  tüm Dünya’da olduğu gişbi Covid 19 (bulaş ) illeti ile karşı  karşıyayız. Yaklaşık 2020  mart ayının 10 undan itibaren  alınan tedbirlere uyarak; hastalığın hem kendimize; hemde başkalarına bulaşmasını önlemek için; izalasyon tedbirleri içinde; maske takmak, sosyal mesafeye uymak (1,5 metre aralıklı olmak); hijyen kurallarına uymak (dışarıdan eve geldiğimizde )  ellerimizi 20 saniyeden az olmamak üzere yıkamak;  gereğini tam doğru olarak yaptık. Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde de olabildiğince bu tedbirlere uyduk; ve covid 19 un bulaş etkisini en aza indirdik diyebiliriz.  Ancak özellikle ağustos ayının 20 lerinden sonra yapılan testlerle covid 19 a yakalanan sayının arttığı görülüyor. Tedavi edilen hasta sayısıda  arttığı halde;  covid 19 dan ölen sayısı biraz daha arttı.

     Son gelişmeler hem Ülkemizde; hemde Dünya’da covid 19 a karşı; aşı geliştirme  çalışmaları son hız devam ediyor. Covid 19 un ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de şu an geliştirilen aşının çok sayıda insana uygulandığı ve olumsuz bir sonucun ortaya çıkmadığı verilen bilgiler arasında; Dünya’da geliştirilen (covid 19 a karşı) aşıların denenmesine devam ediliyor.  Sanırım 2021 in ilk aylarında uygulamaya koyulabilecek durumda; Ülkemizde ise 2021 in 2 ci çeyreğinde uygulanabileceği  düşünülüyor. 

      Okullar 21 Eylül 2020 de yüz yüze eğitim;  belirli  sınıflar için ve sınırlı sayıda öğrenciyle  uzaktan eğitim desteğiyle beraber açılması planlanıyor. Bu arada öğrenci velilerinin görüşü de alınarak; öğrencinin yüz yüze eğitime katılarak veya uzaktan eğitimi takip etmesi şeklinde devam edecek.

       Özellikle ilköğretim okullarının ilk 7 sınıfı yüz yüze eğitim olmadan; başarı şansı yoktur. Çünkü bu sınıflar öğrencinin temel kavramları kazanma zamanlarıdır. Bu iş sınıf mevcutları 15 e indirerek veya okul şartları uygunsa yüz kişilik  anfi,     labaratuar, geniş salon gibi yerlerde mevcudun üçte,  biri şeklinde düzenlenerek; yüz yüze eğitim yapılabilir. Kırsal alanlarda veya köylerde; çok eskiden olan; kullanılmayan; geniş sınıf yapılabilecek ; binalarda (düğün salonu, köy kütüphanesi, köy konağı) sosyal mesafe hesaplanarak (1,5 metre ara ile; ve devamlı aynı sandalyeyi kullanarak geçici süre sorun çözülebilir) 

      Diğer 8 ci sınıf ve liselerde cumartesi ve pazarlarda katılarak; mümkün olduğunca büyük anfi, büyük salon, labaratuar kullanılarak haftanın 5 günü sabahçı öğleci programı ile sorun asgari düzeyde çözülebilir. Okula gelişte mutlak; okul girişi görevlilerince ateş ölçümü yapılarak içeri alınır. Bu sorun asgari düzeyde böyle çözülebilir. Tabii EBA ile Uzaktan Eğitim mutlak destek olarak olmalı; ve her öğrencinin ulaşabileceği teknik donanımın; öğrencinin kendi öğretmeni vasıtası ile; öğrenciye aktarılır şekline getirilmelidir. Öğrenci okuldan kopuk, programı nereden bulacağını bilemiyorsa veya uydu bağlantıları (baz istasyonu eksiği v.b.); bunlarında giderilip; her öğrencinin programı tam olarak takip edebilir duruma getirmeliyiz.