•Bir ülke anlayışla yönetildiğinde, insanları yalındır.

•Ülke şiddetle yönetildiğinde ise, insanları kurnazdır.

(Lao Tzu)

*

Şu sıralar ülkemizde Koronavirüs Pandemisi, antidemokratik,baskıcı siyasi ve ekonomik kriz ortamından dolayı, gündemde ancak  dördüncü veya beşinci sırada yer almaktadır.Resmi rakamlara göre; Hergün 200 civarında (Siz bunu enaz 2 ile çarpın) yurttaşımızı Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle kaybetmekteyiz.Yani hergün bir uçak kazası veya daha açıkçası Soma Faciası yaşanmaktadır.Şu an 200 civarı olan  sayı sabitlenmiş durumdadır.Düşünün ki hergün 10'dan fazla tanıdıklarım dan telofon veya mesaj alıp, Covid19-PCR testlerinin pozitif çıktığını,ne yapılması gerektiğini sormalarına ve bu durumu birçok meslektaşım belirtmesine rağmen, güzelim ülkemde olgu sayıları sanki hiç oynamıyor, değişmiyor sanki(?).Maskeler aksesuar niyetine takılıyor.Aşı reddi içinde olanlar sanki insan haklarını kullanıyorlar gibi el altından destekleniyor.

*

Ateş maalesef düştüğü yeri yakıyor.İnsanlarımız açlık sınırına yaklaşmışken, birde pandemi nedeniyle acıları katlanıyor.Halbuki ortak akıl devreye girse,bilim insanları ve hekimlere kulak verilip, saydamlık ilkesi ön plana geçse; İnanın  önlenebilir bu hastalıktan kayıplarımız çok azalabilir.Yazık ki ne yazık!

*

Biz yine hipokrat yemini  çerçevesinde hareket ederek, önemli gördüğümüz noktaları sizlere aktaralım.Burada ortalama okuyucu kitlesini düşünerek, anlaşılsın diye net ifadeler kullanmak zorunda kaldım.Bunlar tamamen gözlem ve deneyimlerden kaynaklanmaktadır.Buda hoşgörüle!

*

Varyantlardan korunmak üzere, üçüncü mRNA aşı dozu, ikinciden 3-6 ay sonra yaptırılabilir.Bence risk grubunda,sağlıkçı  veya 65 yaş üzeri iseniz,iki doz mRNA aşınızdan 3 ay sonra,hemde biran önce üçüncü doz mRNA aşınızı yaptırın.Tabiki bakanlık izin verirse.İnaktif aşı yaptırdıysanız bunu yok sayarak vakit kaybetmeden mRNA aşı takvimine uyun derim.

*

İkinci mRNA aşısının üçüncü dozunu tamamlasanız bile, eğer aşısız ve toplumla bağlantısını kesmeyen kişi ile aynı evde veya ortamda kalıyorsanız ve/veya aşılı olsanız da izolasyon kurallarına uymayan,yine toplumla bağlantılı bir kişi ile birlikte iseniz, aşılanmaya karşın gelişen enfeksiyonlardan yani kaçak veya delici enfeksiyonlardan kaçınmanız neredeyse olanaksızdır.Bunu asla unutmayın!

*

Üçüncü aşınızı tamamlamış iseniz; Enfeksiyon sizde gelişse bile, virüsün vücuttan temizlenme süresi daha kısadır.Üst solunum yollarındaki virüs sayınız göreli olarak daha düşüktür.

*

Avrupa İlâç Kuruluşu (European Medicine Agency-EMA) 6 Aralık 2021’de, Roche İlaç Firmasının şiddetli COVID-19 olgularında RoActemra’nın (tocilizumab) kullanımını onayladı. Bu önemli bir haber.

RoActemra, sistemik kortikosteroid kullanılan ve destek oksijene veya mekanik ventilasyona ihtiyacı olan şiddetli olgularda kullanılması gündeme girmiş bulunmaktadır.

Bu ilaç  halen "Romatoid Artrit, Sistemik Jüvenil İdiyopatik Artrit, Jüvenil İdiyopatik Artrit, Dev Hücre Artriti ve Sitokin Salınımı Sendromunda" Kullanımı onay almış durumdadır.

*

RoActemra (tocilizumab), IL-6 Sitokinin özgün reseptörüne(algaçlarına) tutunmasını engelleyerek, enflamasyonu(iltihabı) azaltıp, COVID-19 bulgularını geriletmektedir.Bu arada

İlacın dozunun 800 Avro olduğunu söyleyelim.

*

OMİKRON VARYANTI hızla dünyayı sarmakta,ülkemizde de giderek artmaktadır.Kesin olan veri; Diğer varyantlara göre daha hızlı bulaşabilmesidir.Guney Afrika kaynaklı bu varyant nedeni ile bu ülke zor günler geçirmektedir.Güney Afrika'da nüfusun neredeyse yüzde yetmişinin Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş bulunmakta olduğunu ayrıca belirtelim.

*

YORUM VE ÖNERİLERİM

Maalesef Covid-19 Enfeksiyonu herzaman söylediğim gibi maraton koşusunda çok önde gidiyor.Omikron varyantı da giderek yayılıyor. koku ve tad alma kaybı olmayabilir buna aldanmayın.Sessiz seyredebilir.Panik olmadan bilim derneklerimizden sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.Bence ara tatilin biran önce erkene alınması veya okulların OMİKRON varyantı nedeniyle online eğitime geçmesinin tartışmaya açılması gerekir.

Maalesef varyantlara Yunan Alfabesinin harfleri yetmeyecek gibi duruyor.Umarım virüs kendini sınırlayacak varyant oluşturur.Bizde yanılırız.Pandemi tüm dünyada sınıfsal davranarak ezilenleri(İşçiyi, köylüyü,çalışanı,işsizi,yoksulu) vurdu. Yoksul ülkelerde aşılama %5 civarında olup,"Covax Aşı örgütü" bilindiği gibi küresel kapitalistler tarafından çalıştırılmamıştır.Pandeminin tek yararı; Yoksulluğun kader değil, sınıfsal olduğunu kitlelere acı bir şekilde göstermesi olmuştur.

*

Aşılar evrensel olup, insanlığın ortak malıdır!

Sağlık ve eğitim doğuştan kazanılmış bir haktır!

Sağlık ve Eğitim biran önce  kamulaştırılmalıdır!

Koruyucu Hekimlik herzaman tedavi hekimliğinden önceliklidir.

Pandemide değişmeyecek tek şey;Maske,mesafe, hijyen,kalabalıklardan uzak durma,ortamı havalandırma ve aşılama olacak gibi.

Sözlerimi güzelim Diyarbakır'dan, Şark Bülbülü"Celal Güzelses Ustamızı"anarak bitirelim!..

HASTA DÜŞTÜM GELMEDİN(ANAM)

BARİ CAN VERENDE GEL

Sevgilerimle..