Ordu’da karayolu ağaçlandırma çalışmaları kapsamında son 4 yılda 5 bin fidan dikildiği belirtildi.
İHA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında başlatılan karayolları ve otoyol kenarlarının ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Ordu’da karayolu ve otoban kenarları ağaçlandırıldı.
Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2009-2013 yılları arasında 5 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Ordu Orman İşletme Müdürü Sedat Kaygısızcan, yol kenarına dikilen ağaçların ve diğer bitkilerin, özellikle yerleşim yerlerinde yoldan çevreye yayılabilecek gürültüyü engellediğini belirterek, "Bu çalışmalar yollarda yaşanabilecek toz kirliliğini ve hava kirliliğini de önlüyor. Havanın oksijen miktarını da artıran bu ağaçlandırmalar aynı zamanda güneşin kavurucu sıcaklığında ağaçlar arasında rahat ve huzurlu seyahat imkanı sağlıyor" dedi.
Yol kenarı ağaçlandırmalarının basit bir ağaçlandırma olmadığını vurgulayan Kaygısızcan, "Yol kenarı ağaçlandırmalarıyla, kış şartlarının hüküm sürdüğü bazı bölgelerde fırtına sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklar da engelleniyor. Duvar olma özelliği gören bu ağaçlar karayolunda oluşabilecek kar yığılmalarının önüne geçerek emniyetli bir şekilde seyahat edilmesine yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kaygısızcan, ayrıca gidişli gelişli ve orta refüjlerde ağaçlandırma imkanı olan yollarda yapılan çalışmalarla geceleri karşı istikametteki araçların farlarının sürücüler üzerindeki olumsuz etkilerinin de önlendiğini belirtti.
Kaynak: iha