Ünye’de Tahsil Çağındaki Talebeler Yardım Derneği, öğrenci yurtları yararına kermes açtı. Kermes açılışı için Gaziantep’ten getirilen deve, ilgi odağı oldu.
Ünye kız ve erkek olmak üzere toplam 600 öğrenciye 6 ayrı yurtta barınma hizmeti sunan Ünye Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği, öğrenciler yararına kermes düzenledi. Eski Şişeleme Fabrikası'nın bulunduğu otopark alanındaki kermesin açılışına Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, Emniyet Müdürü Ömer Akar, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, Özel Yurtlar Samsun Bölge Müdürü Ömer Yılmaz, işadamları, dernek yöneticileri ile hayırseverler katıldı.
Kermes açılışı mehteran gösterisi ile başlarken, kermes açılışı için Gaziantep’ten getirilen deve, büyük ilgi gördü. Özellikle çocuklar, deve ile resim çekinmek için bir biri ile yarışırken devenin üzerinde, “Duydum ki kermesimiz varmış, ta uzaklardan görmeye ve bu uğurda kurban olmaya geldim” şeklinde yazması dikkat çekti.
“600 ÖĞRENCİYE BARINMA HİZMETİ VERİLİYOR”
Ünye Tahsil Çağındaki Talebeler Yardım Derneği Yurtlar Müdürü Süleyman Yılmaz, Ünye’de 600 talebe için 5’incisi yapılan bu geleneksel kermesten elde edilecek gelirin, yurtlarda barınan talebelerin ihtiyaçları için kullanılacağını belirterek, “Yurtlarımızda kalan öğrencilerimizin kazanlarını kaynatmak, çorbalarını pişirmek, sıcak bir ortam sağlamak için dernek yöneticilerimiz çok büyük gayret sarf etmektedirler. Kendilerinden Allah razı olsun. Elbette 600 talebenin ihtiyaçlarını karşılayabilmek kolay değil, bu kermeslerle tüm Ünye halkını hayra ortak etmek istedik. Özellikle bu kermesin açılmasında çok büyük emekleri olan hanım kardeşlerimize ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
“KERMES’İN ANLAMINI EN İYİ BİLEN MİLLETİZ”
Kermes açılışına katılan Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, “Kermeslerin ne anlam ifade ettiğini en iyi bilen millet beklide bizizdir” diyerek başladığı konuşmasında, “Bunun altında bulunan en önemli yargı tabi ki yardımlaşma, insanların bir araya gelmesi de önemli ama asıl amacı yardımlaşmadır. Bununda en yakıştığı millet biziz. Bu vesile ile kermesinizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
“ECDADIN HAYIR ÇARŞISI, KERMES OLDU”
Osmanlı döneminde bugün kermes olarak adlandırılan faaliyetin hayır çarşısı olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Özel Talebe Yurtları Samsun Bölge Müdürü Süleyman Yılmaz, “Bu coğrafyamızda, bu topraklarımızda, Ünye ve civarında Allah’a şükür binlerce talebemiz var. Bu hizmetler Türkiye dışına taşmış. Dünyanın 157 ülkesinde Allah’ın kitabı okutuluyor. Aynı zamanda bu hizmetlerde emeği geçen yönetim kurulu arkadaşlarımız, hoca efendi arkadaşlarımız, hanımefendi kardeşlerimizin çok emekleri vardır” diye konuştu.
“HAYIRLI NESİLLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Bugün bu kermesler yapılırken zaman zaman şikayetler duyduğunu ifade eden Yılmaz şöyle konuştu: “Buna üzülüyorum. Sebebi ise, her bir talebemizin devletimize düşürdüğümüz zaman maliyeti 5-6 bindir ama bu hizmete emek veren yönetim kurulu arkadaşlarımız ise dişlerini tırnaklarına takarak canla başla devletin yüküne bizde ortak olalım diye yüzlerce ümmeti Muhammed’in evladının yetişmesine vesile olmaya çalışıyorlar. Onun için herkesten rica ediyorum, kim hayır yapmak istiyorsa bu talebelere destek versin. Bu çocuklar gökten zembille inmedi, bu memleketin çocuklarıdır. Eğer biz bu çocuklara sahip çıkmasak, bu yavrularımızı yetiştirmesek, her birinin elinde silah, bıçak ve uyuşturucu kullanan, insanlık için zararlı varlıklar olacaktır.”
Kermes 10 gün süreyle açık kalacak ve elde edilen gelir, yurtlarda barınan öğrencilerin ihtiyaçlarında kullanılacak.
Kaynak: iha