Ordu’da baba mirası olan kolonyacılık mesleğini yıllardır devam ettiren Ahmet Tepe 50 yıldır işini tutkuyla yapıyor. Şehrin tek kolonya imalatçısı olan Ahmet Tepe 1970 yılında başladığı mesleğinin hikayesini Ordu Yorum Gazetesi'ne anlattı.

1970 yılında geleneksel kolonya üretimine başlayan Tepe,” Kolonyacılık bizim babamızın mesleği. Babam yaklaşık elli yıldır Ordu’da bu meslekle tanınıyor. Biz bu kolonya işine 1970’li yıllarda başladık. Kolonya aslında her evde kullanılan bir üründü. Temizlik ürünü olarak da kullanılıyor ve geleneksel misafir kolonyası olarak biliniyor. Bizim geleneğimizde evlere misafir geldiğinde ikram amaçlı kullanılır. Her evin olmazsa olmazıydı fakat daha sonra parfümler çıkmaya başladı ve gençlerde parfüm kullanma alışkanlığı arttı ama bizim müşterilerimiz geleneksel. Pandemi döneminde önemi daha çok arttı ve gençlerinde tercihi değişti. Bundan sonraki süreçte de bir elli yıl daha devam eder diye düşünüyorum. Yaptığımız iş insanların güzel kokmasına vesile oluyor” diye konuştu.

Kolonyacı

‘FARKLI ÇEŞİT KOLONYALAR MEVCUT ‘

Elli yıldır bu sektörün içinde olan Tepe sözlerine şöyle devam etti, “Genelde bilinen çeşidi limon kolonyasıdır. Farklı koku çeşitleri bulunuyor. Jepon kiraz çiçeği ,  okyanus kolonyası gibi tütün kolonyası bunlar eski bilinen geleneksel kolonyalardır. Son zamanlarda yeni nesil kokulu kolonyayı tercih etmeye başladı. Jepon kirazı ve okyanus en çok tercih edilen kokulu kolonyalardır. Limon kolonyasının çeşitleri var. Çeşme yöresindeki limonla Antalya yöresindeki limon farklı oluyor. Ondan dolayı farklı kokular ortaya çıkıyor. Hepsinin farklı müşterileri var. Zaten insanların zevki tek çeşit olsaydı, tek çeşit kolonya üretilirdi demek ki herkesin zevki farklı bu nedenle çok çeşit üretiliyor. Ordu’da tek kolonyacı biziz bu işin uzmanıyız diyebiliriz” dedi. HABER: Zeynep TELCİ/ Samet KARADAĞ

Editör: Zeynep Telci