Ordu, çok eski tarihlere kadar uzanan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir. Karadeniz kıyılarında bulunan muhteşem doğasıyla kendine hayran bırakan Ordu’nu, ilçelerini ve hangi bölgede yer aldığını sizler için derledik.

Fatsa’nın Tarihi

Kıyının denize bir nakış gibi işlendiği Ordunun benzersiz ilçesi Fatsa'nın tarih sahnesinde yer alması birinci yüzyılda başladığı kaynaklarda gösterilmiştir. İlk çağlarda yerli kabilelerin yaşadığı o döneme ait bulguların cıngırt Kaya çevresinde oluştuğu tahmin edilmektedir. Makedonyalı İskender de bu bölgeye hâkim olmuştur. Milattan önce Roma'ya bağlı bir Krallık olan farnak kralının Fatsa'da hükümdarlığını sürdürdüğü eski hükümet binasının bulunduğu bölgeye kızı fanizan adına bir Şato inşa ettirmiştir. Fanise faça Phadsene Pytane adlarıyla anılmış en son Fatsa adını almıştır.

Fatsa Nerenin İlçesidir?

 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türkler bu bölgeye yerleşmişlerdir Hacı Emir oğulları dönemi Fatsa’daki Türk nüfusunun temelini oluşturmuştur. Bölge ekonomisine yön veren önemli ticari merkezlerinden olan Fatsa Ordu ilinin bir ilçesidir.

Fatsa’da Gezilecek Yerler Nereler?

Çıngır Tepesi, kayalıkları tarihinin gizemiyle gezilecek yerler arasındadır. Fatsa'dan da görülen Ada eski Çağlar'da altında bir şehir olduğu rivayet edilmektedir.

 Gaga Gölü, Fatsa ilçesinde 10 kilometre olup kültür ve tabiat varlıkları yüksek kurulunca sit alanı ilan edilmiştir.

 Bolaman Konağı,Terzioğlu Tepesi Sarmaşık kaplıcası Dolunay Çamlık alanı gibi gidip görülebilecek doğal güzellikleriyle özel konumu kıyının denize birine kış gibi işlenmiş benzersiz halidir.

Fatsa’da Kabotaj Bayramı

 Birbirinden güzel yöresi özelliklerinin bulunduğu Fatsa ilçesi 7 dalgadan geçmek için her yıl 20 Mayıs'ta şenlikler yapmaktadır. Halen devam etmekte olan bu gelenek için köylerde ve şehirlerde yaşayan insanlar 7 dalgadan atlamak için deniz kenarına gelip Mayıs 7'sini kutlarlar. Kabotaj Bayramı'nın Yalıköy'de kutlanmaya başlamasıyla Yalıköy Deniz ve balık şenliği haline gelmiştir.