Türkiye genelinde yaşlarına göre öğrenciler; olması gereken okulda; örgün eğitimin içinde olması gerekiyor. Türkiye’de zorunlu eğitim 13 yıl oldu Okul öncesi eğitimde (son yaş gurubu) zorunlu eğitime dahil olması ile zorunlu eğitim onüç yıl oldu. Günümüzde eğitim gün sayısı 180 gün civarındadır. Olanakları uygun olan okul ve yerlerde; okul yetiştirme kursları ile bu sayı 210- 220 günü bulabilmektedir.  Ben hala okulda eğitim gün sayısının 210 günü geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuk yaş olarak büyürken; aynı  anda arkadaşları ile birlikte sosyalleşmeyi de almaktadır. Dolasıyla uygun olmıyan davranışların ne olup;  ne olmadığını da yaşıyarak görmekte ve öğrenmektedir. Dolasıyla yanlış olan davranışlardan uzaklaşmakta; tersine iyi ve güzel davranışları da kazanmaktadır.

       Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; Türkiye’de 142326 kişinin Açık Öğretim Ortaokulu’na kayıtlı olduğunu; bu sayının 7774 ünün 18 yaşın altında olduğunu;   Açık Öğretim  Lisesi’nde toplam 1 milyon 112765 öğrencinin öğrenim gördüğünü;  Açık Öğretim  Lisesine kayıtlı 18 yaş altı sayısının  232152 olduğunu açıkladı. Bu veriler normalde okula devam etmesi gereken 18 yaş altı 239326 ortaokul ve lise öğrencisinin açık öğretim okullarında  (M.E.B. bağlı okullar) devam ettiğini  açıkladı.

      Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Liselerine devam eden öğrenciler okuma yaşında iseler; kesinlikle örgün eğitim içindeki  okullarına devam etmesi gerekiyor; çünkü örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sosyalleşme içinde olamıyor.  Yetiştiği ortamın getirdiği şartlara göre davranışları oluşuyor. Bu nedenle; okuma yaşındaki öğrencilerin; istemeleri halinde açık öğretim liselerine  geçmelerine müsaade edilmemeli; tam tersine özellikle örgün eğitimin içinde kalmaları ve örgün eğitim içinde; sosyalleşme davranışlarını edinerek okullarını bitirmeleri son derece olumlu olacaktır.

      Günümüzde ortaokul 7 ci sınıftan itibaren; her çeşit ortaokul ve lisede bilgisayar derslerinin koyulması da son derece önemli ve iyi sonuçlar verecektir.  Çünkü teknolojiyi bilen öğrenci; ihtiyaç   duyduğu bir bilgiyi kırsal alanlarda dahil her yerde ulaşabilecek; ve uygulamasını öğrenebilecektir.