Osmaniye’de, anüs yolu kapalı olarak doğan ‘Holstein’ cinsi iki günlük buzağı, ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.
Büyük Tüysüz köyünün eski muhtarı olan ve hayvancılıkla uğraşan Ömer Deprem, anüs yolu kapalı olarak doğan buzağısını ameliyat ettirerek sağlığına kavuşturdu. Köyün veteriner hekimi Bünyamin Akın, bu tür vakaların milyonda bir görüldüğünü, 13 yıllık meslek hayatında ise ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını belirterek, tedavisi süren yavrunun dışkısını artık sağ karın bölgesinde açılan yerden yapacağını ve sağlık durumunun her geçen gün iyiye gittiğini belirtti. Genelde anüs yolu kapalı doğumların olduğunu ve kalın bağırsaktaki kısalıktan dolayı böyle bir vaka ile karşılaşıldığını belirten Akın, “Buradaki imkanlar yeterli olmadığı için buzağıyı İskenderun’daki Akademi Veteriner Teşhis ve Tedavi Merkezi’ne gönderdik. Ameliyatı veteriner cerrahi doktor Mehmet Tabur ile asistanı Duygu Oy birlikte gerçekleştirdiler. 2,5 saat süren ameliyat sonrası hayvanın sağ tarafından yapay bir anüs açıldı” dedi.
Bu hayvanın değerinin 500 lira, yapılan ameliyatın da 500 lira olduğunu söyleyen Akın, “Burada mangal gibi yürekli adam Ömer Deprem, cana önem ve değer verdiği için bu hayvanı aldı götürüp, ameliyat ettirerek hayata geri getirdi. Kendisinin bu hareketi gerçekten takdire şayan bir durumdur” diye konuştu.
Hayvan üreticisi Ömer Deprem ise 4 yaşındaki ineğinin geçen yıl ikiz doğum yaptığını, bu yıl ise tek doğan dişi buzağının sıkıntısını erken fark ederek sağlığına kavuşturduklarını söyledi. Deprem, “Hayvan sabah 8.30 sularında doğdu. Annesinin önüne bir süre bıraktık. Akşam saatlerinde buzağının sıkıntılı halini görünce takibine başladım. Hayvanın anüsünün olmadığını fark ettim ve hemen veteriner hekimi aradım. Sabah yapılan kontrolünde, kalın bağırsağının kısa olduğunun söylenmesi üzerine buzağıyı İskenderun’a götürdüm. Orada röntgen filmi çekildi ve ameliyatla düzeltilebileceği söylendi. Ayrıca yüzde 50 yaşama ihtimaline karşı biz şansımızı deneyerek ameliyat olmasını sağladık ve hayvanı o sıkıntıdan kurtardık. Her şey parayla ölçülmeyeceği için neticede o da bir canlı ve o sıkıntısını bile bile boğazını kesip atamazdım” şeklinde konuştu.
Ameliyat sürecinden geçen buzağıyı gözünün önünden ayırmayan Deprem, ameliyat yerinin zarar görmemesi için buzağıyı annesinin yanına götüremediğini ve şimdilik elinden biberonla süt içirerek beslediğini söyledi.
Kaynak: iha