Gömlek ustası Fahri Ayvaz, Altınordu Fatma Hatun Sokak’taki dükkanında tek başına mesleğini sürdürmeye çalışıyor. 1968’de mesleğe başladığını söyleyen Ayvaz; “1968’de bir yakınımızın yanında bu mesleğe başladım. 1975’te de kendi dükkanımı açtım. O günden bu yana mesleğimi sürdürüyorum. Sadece kişiye özel erkek gömleği dikiyorum” dedi.

Hazır giyim bizi zora soktu!

Mesleğin eskiye oranla daha az rağbet gördüğünü belirten Fahri Usta; “İşlerimiz eskisi kadar yoğun değil. Şuanda daha çok tadilat, onarım o tür işler yapıyoruz. Eskiden örneğin bir haftada 10 gömlek dikiyorsam şimdi 5 gömlek dikiyorum. Bir gömlek dikimi yaklaşık 4,5 saatimi alıyor. Fiyatı da yaklaşık 500, 600 TL oluyor. İnsanlar artık eskisi kadar giyimine önem göstermiyor. Hazır giyim artık çok yaygın. Her bütçeye uygun kıyafet var. 10 liraya da var, 100 liraya da insanlar onlara yöneliyor.” Dedi.

Eskiden özel dikim müşterisinin daha fazla olduğunu söyleyen Ayvaz; “Şuanda da özel dikim müşterim var. Hala özel dikim gömlek giyenler mevcut ama eskiye göre çok az. Bir gömleğin kalitesini; kumaşı ve dikim ustalığı gösterir. Önceden insanlar günlük giyimlerinde de özel dikim gömlek yaptırırlardı çünkü çok seçenek yoktu. Şimdi ise özel günlerde, düğünler de, kutlamalarda gömlek siparişi alıyorum.” şeklinde konuştu.

Çırak yetiştiremiyoruz!

Mesleğini dükkanında tek başına sürdüren Ayvaz; “Dükkanımda yalnız çalışıyorum. Yardımcım ya da çırağım yok. Çünkü bu meslek artık bir çırak yetiştirmeyi karşılamıyor. Kazandığımla anca ben geçiniyorum. Kumaş fiyatları, diğer giderler çok yüksek. Zaten mesleği öğrenmek isteyen istekli gençler de yok. Yapabildiğim kadar mesleğimi yaşatmaya devam edeceğim” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

gömlek (1)

Editör: Neşe Çakar Erkin