Gelecek kaderin değil bizim ellerimizdedir(J.J.Jusserand).

Evet dostlarım gelecek bizim ellerimizde şekilleniyor.Covid-19  salgınının gelecekte nereye evrileceğini iki yıl önce bana sorsalardı;"Ateş olsa cürmü kadar yer yakar "derdim.Ama doğrunun tek göstergesi yaşanılan pratikler ve bilimdir diyorsak bu böyle olmuyor!

Mevlana'nın dediği gibi;

"Dün dünde kaldı cancağızım.Bugün yeni şeyler söylemek lazım."

*

PANDEMİNİN GELECEĞİ VE ÖNERİLERİMİZ

Büyük olasılıkla pandemi devam edecek gibi görünüyor.

Aşımı tamamladım.Ben bundan sonra maske,mesafe,hijyen kurallarını askıya almayı düşünüyorum diyorsanız, maalesef yanılıyorsunuz.Üstelik maskeyi bile iki kat takmanız gerekebilir.

Üçüncü doz pekiştirme(anımsatma) mRNA  aşınızı iki doz mRNA aşınızı yaptırdıktan 3 ay sonra yaptırmanız uygundur.Artık pandemi bitene kadar inaktif aşılardan ne kadar az bahsedersek o kadar kafa karışıklığı nı önleriz.

Yeni yılda OMİKRON VARYANTI ile tanışmamanız için, gelin evinizde mütevazı bir şekilde kutlama yapın dersem üzülmezsiniz değil mi?

Çocuklar mutlaka daha düşük dozda(üçde bir gibi) mRNA aşısı ile aşılanmalı dersem yine abartmış olmayız sanırım?

Yeni varyant(lar) gelir mi? Gelebilir tabiki.Her gelen yeni varyant'ın özelliği farklı olacağından,önlemlerin bu varyant'a göre saptanması doğaldır.

OMİKRON VARYANTI;BAĞIŞIKLIK DÜZEYİMİZ YETERSİZ İSE, YANİ İSTENİLEN TOPLUMSAL AŞILANMAMIZ  ORANIMIZ( % 85'DEN AZ iSE ) YETERLİ DÜZEYDE DEĞİLSE DEVAMLI KAÇACAKTIR.

Hastaneye yatış ve ölüm oranları, yeni antiviral tedavilerle azalsa bile,Covid-19 sayısı fazla olacağından,oransal düşük görünse de,sayısal olarak fazla miktarda olgu olabilecektir.

Omikron gelecekte Kızamık,B tipi grip ve Solunum Sinsityal Virüs evrimi gibi bir yol çizebilir.Veya Korona virüsler arası rekombinasyon olabilir.

Aşının evrensel ve yaşamsal olduğunu çeşitli yazılarımda belirtsemde,Küresel Kapitalizmin yapısı gereği bu gerçekleşmeyecek gibi.Koruyucu hekimlik yerine pahalı tedavi seçenekleri yine devreye sokulacaktır.Buda ekonomisi eriyen bizim gibi ülkeleri pandemide maalesef eritmeyi bırakın buharlaştıracaktır.

İster inanın,ister inanmayın,ister gülün;Siyasi yapı daha demokratik ve katılımcı olma yönünde değiştiğinde,Cumhuriyet dönemimizde ki gibi Trahom Savaş,Sıtma Savaş ve Verem Savaş  tarzı bir örgütlenme ile pandemi mücadelelerinde mesafe alabiliriz derim.Peki demokratik bir yapıya evrilirmiyiz? Yanıtını siz verin!

*

Erzincanlı Davut Sulari ustamız bakın ne demiş "Siyah Perçemlerin Dökmüş Yüzüne türküsünde?"

Yandırdın Yaktın Beni,

Zalım Aldattın Beni.

Ne Dedim de Darıldın Bana,

Bir Pula Sattın Beni.

*

Sevgili OMİKRON VARYANTI sakın bizi aldatma!

Zaten yeterince Yandırdı(lar) ve Yaktı(lar)bizi.Sende "Bir Pula Satma" bizi!

SAĞLIK VE EĞİTİM DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ BİR HAKTIR!

AŞILAR DÜNYADAKİ HER BİREYİN HAKKIDIR!

AŞI PATENTİ KALDIRILMALIDIR?

COVAX ÖRGÜTÜ DERHAL ÇALIŞTIRILIP,TÜM DÜNYA HALKLARI KORONA AŞISINA KAVUŞMALIDIR?

Sevgilerimle...