RİZE (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Herkes kendini nasıl tanımlıyorsa devlet onu o şekilde kabullenmek zorundadır. Devletin hiç kimseye Kürtlük, Alevilik, Türklük öğretme gibi bir yetkisi yoktur" dedi.

Ünal, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Merkez İlçe 5. Olağan Kongresinde, siyaset kurumunun yıllarca Türkiye'de vesayet altında kaldığını, askerin siyaseti dizayn ettiğini ama 28 Şubat'ın bizzat milletin kendisine yapılan bir darbe olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini büyük kılanın, bin yıl süreceği iddia edilen bu darbenin tasfiyesinde oynadığı rol olduğunu vurgulayan Ünal, "28 Şubat'a en dik duran siyasi iradeydi. AK Parti ise bir millet hareketiydi, kumaşını milletin dokuduğu, hamurunu milletin yoğurduğu. AK Parti ile 12 yıl içerisinde 28 Şubat sürecinin izleri Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde silindi. Millet iradesi yeniden egemen kılındı" diye konuştu.

Her dönemde kendilerini sistemin dışına itmek, marjinalleştirmek ve sokağa dökmek isteyenler bulunduğuna dikkati çeken Ünal, demokrasiye, sandığa, siyaset kurumuna inanarak mücadele vere vere bugünlere geldiklerini kaydetti.

- "Kırıp dökenlere en iyi örnek AK Parti kadrolarıdır"

Sokağa çıkanlara, kırıp dökenlere en iyi örneğin AK Parti'nin kadrolarının demokratik duruşu ve tavrı olduğunu vurgulayan Ünal, "Bize diktatör diyenler, sandığı hiçe saydılar, demokrasiyi hiçe saydılar, hukuk düzenini hiçe saydılar. Gezi'de CHP, insanları sokağa çağırdı. 6-7 Ekim'de HDP insanları sokağa çağırdı. Soruyorum size, kim diktatör, kim faşist" diye konuştu.

Ünal, 2009 yılında Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini hayata geçirdiklerini, bileşenlerinden birinin Kürt sorunu olduğunun altını çizerek, "Yakıcı, önemli ve acil bir sorun olduğu için öne çıktı. Kürt kardeşlerimizin temel demokratik haklarını ayrı bir başlık altında ele aldık, terörle mücadeleyi ayrı bir başlık altında ele aldık. Bizim vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlükleri hiç kimseyle pazarlık konusu yapılamaz. Biz vatandaşımızın hakkını, hukukunu neyse korumak ve vermek zorundayız" ifadesini kullandı. 

İnsanın en büyük zindanının, kendisini tanımladığı şekilde kabul edilememesi olduğuna işaret eden Ünal, şunları söyledi:

"Bir insanı, bir kurumu veya bir toplumu kendisini nasıl tanımlıyorsa öyle kabul etmek zorundasınız. Eğer devlet Alevi'ye nasıl Alevi olması gerektiğini, Kürte nasıl Kürt olması gerektiğini, Müslümana nasıl Müslüman olması gerektiğini öğretmeye kalkışırsa bizim mücadele ettiğimiz eski Türkiye'nin alışkanlıkları, eski devlet alışkanlıkları ortaya çıkar. Herkes kendini nasıl tanımlıyorsa devlet onu o şekilde kabullenmek zorundadır. Devletin hiç kimseye Kürtlük, Alevilik, Türklük öğretme gibi bir yetkisi yoktur. Dolayısıyla bir yapının, zümrenin, kimliğini kabul etmemek o zümrenin en büyük zindanıdır. Biz işe Kürt kimliğini kabul ederek başladık. Farklı toplumsal kesimler bu ülkenin enerjisi ve değeridir."

- Çözüm süreci

Ünal, çözüm sürecinin tarihdaşlık ve vatandaşlık temelinde çok boyutlu sosyal, ekonomik, siyasi, bölgesel, küresel boyutları olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin bölgesindeki kardeşlik, kendi içindeki birliği ve beraberliğini inşa etmek için başlattığı bir süreçtir. Bunun muhatabı da terör örgütü değildir, İmralı da değildir. Terörü sonlandırmak için sürdürülen müzakere, çözüm sürecinin sadece bir bileşenidir ama asla bütünü değildir" dedi.

Diyarbakır'da dün birçok etkinliğe katıldığını, çözüm süreci ile milletin yeniden ümidinin yeşerdiğini dile getiren Ünal, 6-7 Ekim olayları ile yeniden halkın gönlüne korku salmak isteyenlerin bölge insanının kalbinde mahkum edildiğini gördüğünü anlattı.

Ünal, "Vandallığın ve şiddetin artık bölgede kabul edilemez olduğunu, huzur isteyen, gelişen, büyüyen Türkiye'nin bir parçası olmak isteyen, Türkiye'nin ekonomisinden pay almak isteyen, 'Ben bu ülkenin onurlu bir vatandaşıyım. Siyaset kurumu aracılığı ile sorunlarımı çözebilirim' diyen, iradesine sahip çıkan özgür insanlar gördüm Diyarbakır'da. Bu bile çözüm sürecinin 1,5 yılda ne kadar mesafe katettiğini göstermek açısından önemlidir" diye konuştu.

Kongreye Ünal'ın yanı sıra eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve AK Parti Rize milletvekili Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Belediye Başkanı Reşat Kasap, davetliler ve partililer katıldı.

Kaynak: aa