ÇORUM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben 13 üç yıl değil, sadece ve sadece sizden 4 yıl için yetki istiyorum. Dört yılda hiçbir ailenin geliri aylık 720 liranın altında olmayacak. Yoksul aile, başkasına muhtaç aile olmayacak. Aile sigortasını getireceğim ve yoksulluğu tarihe gömeceğim" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Abide Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "kusura bakmayın" diyerek sinema ve tiyatro sanatçısı Zeki Alasya'nın cenaze törenine katıldığı için mitinge geç kaldığını ifade etti.

Seçimlere kısa bir süre kaldığını ve Türkiye'nin önemli bir süreçte olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, CHP olarak bugüne kadar hiç kimseye "neden şu partiye oy verdin" diye suçlamada bulunmadıklarını ve hiç kimseye kırgınlık duymadıklarını söyledi.

Demokrasiye inandıklarını ve herkesin sandığa gidip oy vermesinden yana olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ancak bir siyasi parti çıktı 'oy verin yoksulluğu, yasakları bitireceğim, bu ülkede yolsuzlukları tarihe gömeceğim' dedi. 13 yıl bekledik, 13 yıl kredi verdik, 13 yıl iktidar verdik. 13 yıl sonunda 6 milyon 200 bin işsiz var, Şimdi sadece Çorumlular değil, sadece gençlerimiz değil, sadece işsizler değil, vicdanı olan bu ülkenin insanına sesleniyorum, 13 yılın sonunda 6 milyon 200 bin işsiz, bizim kabul edebileceğimiz rakam değil. İşsizliğin olduğu evde huzur olmaz. Çocuk işsizse anne baba bekler, 'ne zaman iş bulacak, ne zaman evlendireceğim' diye. KPSS'ye girmiş iş bulamıyor ama onların çocukları sınava bile girmeden otomatikman devlet memuru oluyor. Bunu da bu ülkenin vicdanına havale ediyorum."

Türkiye'de 6 milyon 200 bin vatandaşın iş beklediğini ancak iktidarın TBMM'ye "yabancıların Türkiye'de çalıştırılması hakkında kanun tasarısı" getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sanki elemana ihtiyacımız var da yurt dışından getirecekler, çalıştıracaklar. Bu kanun teklifini çıkaran başbakan ve bakanların imzasını gösterin. Benim 6 milyon 200 bin vatandaşım iş bekliyor. Bu ülkenin vicdanı bunu kabul ediyorsa gitsinler, oy versinler. Ama 'hayır benim önceliğim kendi ülkemin insanına iş bulacağım' diyorlarsa adres bellidir, adres CHP'dir" diye konuştu.

- " Aile sigortasını getireceğim ve yoksulluğu tarihe gömeceğim"

İktidarlarında bütün insanlığı, Türkiye'yi kucaklayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

"Eğer Hakkari'de, Çorum'da, Çankırı'da, Rize'de, Trabzon'da, Tekirdağ'da, Edirne'de bir çocuğunuz işsizse, benim derdim o çocuğa iş bulmak olacaktır. Ben bunun sözünü veriyorum. İşsizliği çözemediler. Sıra geldi yoksulluğa. Resmi rakamlarla 17 milyon yoksulumuz var. Ne demek 17 milyon yoksul? Aylık geliri 200 liranın altında olan 17 milyon vatandaşımız var. Nerede oturuyorlar? Üç milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Peki 13 yıldır 'yoksulluğu bitireceğim' diye milletin önüne çıktı, yoksulluğu bitiremedi. Ben 13 üç yıl değil, sadece ve sadece sizden 4 yıl için yetki istiyorum. Dört yılda hiçbir ailenin geliri aylık 720 liranın altında olmayacak. Yoksul aile, başkasına muhtaç aile olmayacak. Aile sigortasını getireceğim ve yoksulluğu tarihe gömeceğim. Ne kadar geliri var? 500 lira. 220 lirasını da devlet verecek. 720 liranın altında hiçbir ailenin geliri olmayacak. Ama bir şartımız var, parayı ailede kadının banka hesabına yatıracağım. Neden kadının banka hesabına yatıracağım? Çünkü neyin alınacağına en iyi o karar verir. O kadının da çoluk çocuğunu alıp, markete gidip alışveriş yapmaya hakkı var. Biz bunu yapacağız. Her insan huzur içinde yaşayacak. Benim inancıma göre de benim siyasi ahlakıma göre de sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek. Yoksulun yoksulluğunu asla teşhir etmeyeceğiz. Bunun adı refahı tabana yaymaktır. Eğer siz refahı tabana yaymazsanız, yoksulluğu, işsizliği yaratırsınız."

- "Birer maaş ikramiyenizi alacaksınız"

 Kılıçdaroğlu, Türkiye'de aylık geliri bin liranın altında olan 8 milyon emekli olduğunu belirterek, "İktidara soruyorum, siz ayda bin lira ile geçinebiliyor musunuz? Dedik ki emekli zaten perişan halde, geçinemiyor. Ramazan Bayramı'nda ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye vereceğiz. Bırakalım emekli iki bayramda huzurlu bir bayram geçirsin. 'Parayı nereden bulacaksınız, kaynağı nereden bulacaksın ?' diye koro halinde bağırıyorlar. Sözüm söz CHP iktidarında ilk Ramazan Bayramı ve ilk Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiyenizi alacaksınız. Onlar da kaynağı görmüş olacak" ifadesini kullandı.

"Bir tek fire istemiyorum, 11 milyon emeklinin oyunu istiyorum" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ramazan Bayramı'nda, Kurban Bayramı'nda bin alıyorsa, bin lira ikramiye vereceğiz. Bunun kaynağını sormak bile ayıptır. Biz ne diyoruz 'vereceğiz.' 11 milyon emeklimiz var. Bir tek fire istemiyorum. 11 milyon emeklinin oyunu istiyorum. 11 milyon emekliye hizmet edeceğim. 11 milyon emekliye ikramiye vereceğim. Emekli, genç yaşında çalışmaya başlayan, vergi ödeyen, alın teri döken, bu ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan, ailesine bakan, devlete hizmetini yapan, ülkenin büyümesine katkı veren ve zamanı gelince emekli olan insandır. Bizim bu insanlara vefa borcumuz var, minnet borcumuz var. En azında onlara emeklilik döneminde huzurlu yaşam sunma imkanımız var. Ben düşünüyorum, onlar düşünmüyorlar CHP halkın partisi, düşünüyor."

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde Türkiye'de taşeron işçiliği kaldıracaklarına değinerek, şunları kaydetti: 

"Şu hastanenin temizliği gerekiyor, devlet işçi almıyor, gidiyor bir taşeron buluyor. Hastanenin her gün temizliği yapılıyor sonra devlet taşerona parayı veriyor, 'götür işçiye öde' diye. O da götürüyor dağıtıyor. Taşeron ömür boyu asgari ücrete mahkum... Ben de taşeronu aradan çıkarıyorum, CHP iktidarında taşeron sistemi kaldıracağım."

(Sürecek)

Kaynak: aa