RİZE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "siyasi parti başkanı gibi konuşuyor" eleştirilerine ilişkin, "Ben bir cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak hükümetimizle, iktidarımızla hiçbir zaman aykırı olmayacağım, beraber olacağım bunu her zaman söyledim. Bütün bu terör eylemlerinde ben hükümetimin karşısında durup senin yanında mı yer alacaktım? Benden bunu mu bekliyorsun? Yoksa o diğer, bir tane daha siyasi parti var onun mu yanında yer almamı bekliyordun? Ben hak neredeyse orada yer alacağım" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'daki temaslarını tamamlayarak Rize'ye geçti. Kendirli beldesini ziyaret eden Erdoğan, meydanda toplanan vatandaşlara seslendi. 

Vatandaşların, "Hamdolsun, şükürler olsun, sözünde duran lidere helal olsun" diye tezahürat etmeleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan da sözlerine "Siz duayı yaptınız, bana da 'Amin' demek kaldı" diyerek başladı.

Kendirli'yi uzun bir ayrılıktan sonra en kalbi duygularla selamladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'daki yoğun programının ardından gecikmeli de olsa, çok özlediği Kendirli'ye ulaştığını ifade etti. Kendirli'nin kendilerine yabancı olmadığını, kendisinin de Kendirli'ye yabancı olmadığını dile getiren Erdoğan, beldenin gönlünde özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. 

"Farklı bir sürecin içerisinden geçiyoruz. Bu sürecin içerisinde birliğimize, beraberliğimize ne yazık ki kastedenler var. Birliğimize, beraberliğimize kastedenler bugüne kadar nasıl başarılı olamadıysalar, Allah'ın izniyle bundan sonra da başarılı olamayacaklar" diye konuşan Erdoğan, yola "Niyet hayır, akıbet hayır" diyerek çıktılarını kaydetti. Bu hayırlı niyetin sonucunu da bugüne kadar hep aldığını, bundan sonra da alacağına inandığını ifade eden Erdoğan, "Rabbim bizi hiçbir zaman yalnız koymadı, inşallah bundan sonra da koymayacak" dedi. 

Erdoğan, Türkiye'nin bulunduğu bölgede bir çok terör örgütü türediğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"İçimizde zaten bir terör örgütü var. Bu terör örgütünün yaptıkları malum, 30 seneyi aşkın zamandır bölücü terör örgütü ne yazık ki bu ülkede Kürdü Kürde, Kürdü Türke, Türkü Kürde kırdırdı. Hiçbir zaman bunlarda özgürlük diye, barış diye, vicdan diye bir şey olmadı. İnsanımızı bunlar, yeri geldi haraca bağladılar, yeri geldi maalesef bu ülkenin okullarını, hastanelerini yaktılar. Yeri geldi bunlar, maalesef, istifade ettikleri kamu araçlarını, belediye otobüslerini yaktılar. Yeri geldi bunlar, kendi etnik kökenlerinden gelen vatandaşın araçlarını da yakıp yıktılar. Çünkü bunlarda, asla insaf, vicdan yoktu. Çünkü bunlar bölücü terör örgütü olarak, silahlı eylemleriyle hep gövde gösterdiler. Bunların uzantısı gördüğünüz gibi, artık parlamentoda da var. Parlamentoda olan uzantıları ne yazık ki, bunlarla beraber şu anda, meydanlarda onların silahlarının gölgesinde gösteri yapıyorlar. O gösterilerle kendilerine puan toplamaya çalışıyorlar. Barışı özleyenler silahla yürümez. Barışı özleyenler fikirle yürür, düşünceyle yürür, bununla konuşurlar. Varsa senin dünyanda bir muhabbet bunu eylemlerinle, fikrinle, düşüncenle ortaya koy. Ama bunlarda bu yok."

 

-"İslam ile terör yan yana getirilemez"

Erdoğan, IŞİD terör örgütü için de aynı şeylerin geçerli olduğunu ifade ederek, IŞİD'in "barış" anlamına gelen, Arapça "Sin" kelimesinden türeyen İslamı lekelediklerini, hala da lekelemeye devam ettiklerini söyledi.

Dünyada, "İslami terör örgütleri" ifadesini kullananların karşısında mücadele verdiklerine anımsatan Erdoğan, "Şimdi ortaya bunlar çıktı. İslam ile terör kelimesini yan yana getirmek mümkün değildir. Kimse barış dini olan İslama terör ifadesini yakıştıramaz, onları yan yana koyamaz. Ama ne yazık ki bu IŞİD terör örgütü bizi böyle bir sıkıntının da içerisine soktu" diye konuştu. 

Dünyanın güçlü ülkelerinin bunu anladığını ve "Bu örgütün İslam ile alakası olamaz" dediklerini aktaran Erdoğan, İslam dininde bunlara yer olmadığını vurguladı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim dinimizde kalkıp da insanları bu şekilde öldürmek asla yok. İşgal bu şekilde yok. 'Allahuekber' diyeni sen nasıl öldürürsün? Onun da dini İslam, sen diyorsun ki 'Benim de İslam'. Bir Müslüman bir Müslümanı bu şekilde nasıl öldürür? Buna hakkın var mı? Müslüman olmayana bile, gazeteci, sen bunu nasıl öldürüyorsun? Gazetecilik yapmaya gelmiş. Yatırıyorsun, kör testereyle öldürüyorsun. Böyle şey olabilir mi? Kadınları, kızları aynı şekilde. Yakıyorsun, yıkıyorsun. Şu anda Suriye'de olanlar, birisi Esed, devlet terörü estiriyor ki IŞİD'in arkasında aynı zamanda o var, ciddi destekler verdi. Ama aynı şeyi, bakıyorsunuz, Musul'dan, oradaki Arap kardeşlerimiz IŞİD'in terör tehdidinden kaçarken ne yazık ki onlar da çok ciddi kurbanlar verdiler. Biz bu terör örgütlerine ülkemizde de bölgemizde de fırsat vermeyeceğiz."

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindekileri hedef alan saldırıyı anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün Bingöl'de iki polisimizi şehit ettiler ama bedelini de anında ödediler. Dört katil, bu alçaklar emniyet güçlerimiz tarafından anında cezalandırıldılar. Bundan sonra süreç çok daha farklı işleyecektir, bunu herkesin bilmesi lazım" ifadelerini kullandı. 

 

-"Farklı cumhurbaşkanı olacağım dedim"

Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi hakkında "Siyasi partinin başkanı gibi konuşuyor" dediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir defa hala bulunduğun yeri, konumu öğrenmemişsin. Ben bir cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak hükümetimizle, iktidarımızla hiçbir zaman aykırı olmayacağım, beraber olacağım bunu her zaman söyledim. Önünde engel olmayacağım. Bütün bu terör eylemlerinde ben hükümetimin karşısında durup senin yanında mı yer alacaktım, benden bunu mu bekliyorsun. Yoksa o diğer, bir tane daha siyasi parti var onun mu yanında yer almamı bekliyordun. Ben hak neredeyse orada yer alacağım" ifadelerini kullandı.  

"Farklı bir cumhurbaşkanı olacağım" dediğini cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladığında söylediğini, "alışılmış değil, statükocu değil ya bu statükoları ayaklarının altına alan bir cumhurbaşkanı olacağım" dediğini anımsatan Erdoğan, "Şu anda bölücü terör örgütlerinin karşısında en önce şahsımın dikilmesi gerekir. Çünkü 77 milyon halkımın sorumluluğu var üzerimde ve bu sorumluluğun bilincinde olan iktidarın da tabi ki yanında olacağım, bundan daha doğal, tabii ne olur. El ele vereceğiz, tüm kurumlarımızla birlikte inşallah bu işi çözeceğiz, er veya geç çözeceğiz, hiç endişeniz olmasın" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıllık bir sürecin devamında bugüne gelindiğini yapılanların, yapmakta olunanların hepsinin belli olduğunu, ama bunun da yeterli olmadığını belirterek, 2023 hedeflerine ulaşılacağını ve Türkiye'nin 2023'te çok farklı bir konumda olacağını anlattı. Kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan başlandığını ve şu anda 10 bin 500 dolara kadar gelindiğini ve bu rakamın 25 bin dolar olduğu günlerin görüleceğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"11 senede buraya geldik, inşallah önümüzdeki 9 yılda bunu Allah'ın izniyle 25 bine çıkaracağız. Hep beraber bunları yapacağız, el ele vererek yapacağız, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız hep birlikte Türkiye olacağız. Sizlere inanıyorum bizim millet bilincimizi kimse bozamayacak. Bizim bayrak sevdamızı kimse engelleyemeyecek. Bizim vatan bilincimizi kimse gölgeleyemeyecek. Bizim tek devlet anlayışımızı kimse gölgeleyemeyecek. Onun için biz ne diyoruz? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. (Esma işareti yaparak) Bunu hatırladınız değil mi? Unutmayın, Esmaları unutmayın. Esmaları da biliyorsunuz değil mi? Onlar otokratik rejimlerin egemenliğinde, otokratik rejimlerin ne yazık ki şehit ettiği kızlarımızdı. Biz bu bilinçle, anlayışla yarınlara yürüyoruz. elhamdülillah bizim Esmalarımız çok." 

Bu sözler üzerine "Cumhurbaşkanım milyonlarca Esma var, milyonlarca" diye bağıran bir vatandaşa Erdoğan, Karadeniz şivesiyle "Ula nereden geldin ha buraya" diye seslendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kendirli'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine yüzde 96 gibi bir oy verdiğini anımsatarak, onun için Kendirli'nin tüm sakinlerine teşekkür ederek, cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının ardından, ilk belde ziyaretini Kendirli'ye gerçekleştirdiğini söyledi. 

Konuşması sırasında kendisini evlerine davet eden bir vatandaşa da "Sağolun benim de gönlümün kapısı sizlere her zaman açık" diyerek seslenen Erdoğan, vatandaşlardan kendileri için dua etmelerini istedi. Bu sözleri üzerine vatandaşların tezahüratları üzerine Erdoğan, "Pensilvanya'nın duaları tutmadı, geri tepti. İnşallah bu hareket, bu dava yükseldikçe onlar da inanıyorum ki bunun cevabını en güzel şekilde alacaklardır" dedi.

 

-"Başkanımıza kendini astırmadık" afişi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kendirli'deki konuşmasını dinlemek için vatandaşlar, meydanın etrafındaki binaların balkonlarını doldurdu. Meydan, "Saygıdeğer liderimiz beldemize hoş geldiniz", "Biz seni sevduğumuzi dünyalara bildurduk", "Kutlu davanın tohumlarının atıldığı beldemize hoşgeldiniz", "Saygıdeğer liderimiz hasret sona erdi, şükürler olsun" afişleriyle süslendi.

Meydanda, 30 Mart'taki yerel seçim öncesinde Rize'deki mitingde, Kendirli Belde Belediye Başkanlığı için aday olan Alaettin Serdar'a "İşi bitiremezsen, hemen kendini oraya, ağaca as" diye seslenen Erdoğan'ın sözlerini anımsatan "Sözümüzü tuttuk, Başkanımıza kendini astırmadık" afişi de dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, konuşması sırasında, Cumhurbaşkanlığı otobüsünün üzerinde eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve AK Parti Rize milletvekilleri de eşlik etti. Erdoğan, kendisini bekleyen çocuklara satranç takımı dağıtarak beldeden ayrıldı. 

Kaynak: aa