TRABZON (AA) -  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Herkes orada yardıma koşuyor. Bu bir heyelan ve beklenmeyen bir şey. Böyle bir durum varken, acılarımızı paylaşırken oralarda birilerinin kasıtlı olarak bağırması doğru değil" dedi.

Bakan Eroğlu, sel ve heyelan yaşanan Rize ve Artvin'deki incelemelerinin ardından Trabzon Havalimanı'na geldi.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Hopa'da inceleme yaptıklarını ve bölgede beklenenin çok üzerinde yağış meydana geldiğini belirterek, " Dolayısıyla bir takım taşkınlara sebep oldu. Ondan ziyade heyelan nedeniyle yukarıdan toprak kayması sonucu bir ev çökmüş, içinde kalanlar hayatlarını kaybetmiş. Onların cenaze namazını bugün öğleyin kıldık ve cenazelerimiz defnedildi" diye konuştu.

Dere kenarındaki bir kişinin de sele kapılarak hayatını kaybettiğini belirten Eroğlu, "Toplamda 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu durum yüreğimizi yaktı tabi. Bunun dışında bir çocuk da kayıp. Onun için de ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar ona ulaşılamadı" dedi.

- "Yaraları sarmaya çalışıyoruz"

Bakan Eroğlu, bölgedeki yolları büyük ölçüde açtıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaraları sarmaya çalışıyoruz. Başbakanımız dün hemen talimat verdi ve öncelikle 10 milyon liralık Hopa'ya yaraların sarılması maksadıyla para gönderdi. Oradaki derelerin tamamını ıslah edeceğiz. Köprüleri, menfezleri de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz yapacağız. Onun için de biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 100 milyon lira para ayırdık. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda tespitlerini yapıyor."

Bakan Eroğlu, AFAD'ın da çok iyi çalıştığını vurguladı.

- "Protestolar kasıtlı olarak yapılmış"

Eroğlu, bir gazetecinin Hopa'da yaşanan protestolarla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

"Milletin canı yanmış zaten. Protestolar kasıtlı olarak yapılmış. Doğru bir şey değil yani. Orada milletin canı yanmış, herkes can derdinde. Kaldı ki ben geçmişte 1999 depreminde İSKİ Genel Müdürüydüm. O zaman hükümet yirmi günde deprem bölgesine gelemedi. Ben İSKİ Genel Müdürü olarak bütün haberleşmeyi telsiz ve baz istasyonları kurarak Yalova'ya, Karamürsel'e, Gölcük'e, Sakarya'ya, Kocaeli'ye istasyonlar kurarak sağladım. Sıcak ağustos ayıydı, vatandaşın su ihtiyacını biz karşıladık. İSKİ olarak bir salgın hastalık çıkmasın diye dezenfektelerini biz sağladık."

Bakan olarak böyle bir hadisede bölgede olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bakan olarak ben bütün ekibimle, bütün DSİ ekipleri, iş makineleri, AFAD, sağlık birimleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri orada. Herkes orada yardıma koşuyor. Bu bir heyelan ve beklenmeyen bir şey. Böyle bir durum varken, acılarımızı paylaşırken oralarda birilerinin kasıtlı olarak bağırması doğru değil. Her türlü faaliyette tepki koyuyorlarmış ama ben görmedim, bilmiyorum ama arkadaşlarımız ifade ettiler. Zaten oradaki vatandaşlar da tepki gösterdi. Bizim acımız var. Onları da cenazeden aldılar."

- "Heyelanın HES'lerle alakası yok"

Bir gazetecinin bölgedeki HES çalışmalarının heyelana neden olduğu iddialarına yönelik sorusuna ise Eroğlu, "Külliyen yalan, heyelanın HES'lerle alakası yok. 252 milimetre kilograma, metrekareye, 12 saatte yağış yağdı. HES ile ne alakası var. HES'ler orada suları tutuyor, neticede taşkını önlemek gibi bir faydası var. Böyle bir kuyruklu yalan olabilir mi? Daha önce de 'HES'ler zarar veriyor, çay bahçemizden çıkan sular zehirleniyor' diye kuyruklu yalan uydurdular. HES'ler sadece suyun gücünden istifade eden, elektrik üreten, dünyada son derece teşvik edilen bir yenilenebilir temiz enerji kaynağıdır. Bununla alakası yok" yanıtını verdi.

Eroğlu, incelemelerin ardından çok ciddi bir rapor hazırlandığını da vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her kimin ne yapacağını belirledik. Bütün dünyanın her yerinde bu tür taşkınlar oluyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olması, özellikle dere yataklarının işgal edilmemesi, menfezler, köprüler yapılırken tekniğe uygun olarak yapılması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanlığı döneminde bir taşkın genelgesi yayımlandı ve ona uyulması gerekir. Ona uyulduğunda bir problem olmaz."

Kaynak: aa