Psikoloji, psikolojik danışmanlık deyince çoğu kişinin aklına ta eski zamanlardan, yüzyıllar öncesinden dilimize, zihnimize yerleşmiş olan “deli doktorluğu” geliyor. Zamanında akli ya da ruhsal olarak, kendini düzenleyemeyen, kendini ifade edemeyen ya da zamanında diğer kişilerden farklı düşünen insanlar “deli” olarak adlandırılmış, o zamanlarda bir psikolojik danışmanlık desteği, bununla ilgili teoriler olmadığı için de bu kişiler akıl hastanelerine yatırılarak iyileştirilmeye çalışılmıştır. 
Fakat 20.yüzyıldan itibaren bu yargı yıkılmaya başlanmış, çeşitli psikoloji yaklaşımlarının önerdiği uygulamalarla, modern yaşamın önemli bir öğesi haline gelmiştir psikolojik danışmanlık. Peki nedir psikolojik danışmanlık? 
Psikolojik danışmanlık; bireylerin kişisel, sosyal, duygusal, eğitimsel ve mesleki alanlarda gelişmelerini sağlarken karşılaştıkları sorunlarla başa çıkmalarına destek olan profesyonel bir yardımdır. Bu yardım, bireylerin kendilerini anlamaları, çevreleriyle olan ilişkilerini sağlıklı ve dengeli bir şekilde yürütebilmeleri ve var olan öz kaynaklarını en üst düzeyde kullanabilmelerini içerir. 
Örneğin siz hiç para sıkıntısı yaşamadınız mı? Paranızın bereketinin olmadığını düşündüğünüz, bir türlü para biriktiremediğiniz olmadı mı? Ya da kilonuz ve yemek yeme davranışınızla ilgili sorunlarınız olmadı mı hiç? Hiç sevgilim yok, niye olmuyor? Ya da hep ilişkilerim anlayamadığım bir sebepten ötürü bitiyor. Beni de hep tuhaf insanlar buluyor, demediniz mi? Ya aileniz? Küslükler, miras davaları, kayıplar, hastalıklar… Mesleğinizle ilişkiniz nasıl? Seviyor musunuz çalışmayı, işinizi? Ya kendinizi? Sürekli kızgın, öfkeli misiniz? Hiçbir şey yapmak istemediğiniz, sadece uyumak istediğiniz zamanlar oluyor mu? Kaygılarınız var mı?
Yukarıda okuduğunuz, daha başka örneklerle de çeşitlendirilebilecek olan, yaşama dair tüm konular psikolojik danışmanlık kapsamına girer. Eğer bu alanlarda zorluk yaşıyorsanız, tek başınıza ya da çevrenizden birkaç kişinin daha yardımı ile bu sorunları çözemiyorsanız, psikolojik danışmanlık desteği alarak bu durumların üstesinden -kendinizi güçlendirerek ve duruma bambaşka bir bakış açısı ile bakarak- gelebilirsiniz.
Psikolojik Danışmanlık, hem BİREYSEL GÖRÜŞMELER hem de GRUP ÇALIŞMALARI aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Psikolojik danışmanlık;
1- Çocuklara/ergenlere ve ebeveynlerine yönelik
2- Yetişkinlere yönelik ve
3- Çiftlere yönelik olabilir.
Bu meslek gizlilik esasına dayalıdır, seans sırasında konuşulanlar seansta psikolojik danışman ile danışan arasında kalır. Gizliliğin bozulduğu istisnai durumlar vardır ve seans başında bu istisnalar danışana, psikolojik danışman tarafından aktarılır. Gizlilik en önemli esaslardan biri olduğu için de psikolojik danışman ile danışan arasında öncelikle güçlü bir güven bağı oluşturulur. Danışan kendini ne kadar açmak isterse, neyi ne kadar açmak isterse psikolojik danışman buna saygı duyar ve danışanının hızını takip eder.
Bu sebeple, zorluk yaşadığınız, yaşantınızın günlük akışını olumsuz yönde etkileyen bir süreçten geçiyorsanız, lütfen yardım istemekten çekinmeyin. Günümüzde yardım istemek, yardım aramak modern dünya insanının en olgun ve olması gereken davranışlarından biriyken, ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka psikolojik danışmanlık hizmeti alın… 
Unutmayın psikolojik danışmana giden kişiler, sorununa çözüm arayan “çok güçlü” kişilerdir…

Uzm. Psk. Dan. Burcu Özgülük
www.burcuozguluk.com
https://www.facebook.com/Uzm.Psk.Dan.Burcu.Ozguluk/