Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutmak isteyenler için ilaç kullanımı önemli bir konu haline geliyor. Bu konu hakkında bilgi veren Coşkun, ”Oruç tutan bir kişi diyelim ki bir antibiyotik alacak, antibiyotiği tabi ki ne yapması lazım iftarla sahur arasında planlaması lazım ama günde dört defa alması gereken bir ilaç varsa antibiyotik olabilir, başka bir ilaç olabilir bunu iftarla sahur arasına sıkıştıramaz.  Dolayısıyla bu kişinin oruç tutmaması lazım ya da hekim kararıyla bunu ikiye indirebilir ama bunu kendi başına indiremez. Hekim tekrar yeniden planlar buna göre orucu kişinin oruca göre ramazana göre ilaç planlamasını yapar ”diye konuştu

“Mutlaka Hekime Danışılmalı”

Coşkun,” Özellikle akşam alınması gereken bir ilacı iftara aç olarak girdiği için kişi hemen bir bardak su ile ilacını almalı veyahut önce zeytin atar ağzına orucunu bozar ondan sonra bir bardak suyla ilacını içer ve orucunu da çok mümkünse aç karnına alması gerektiği için bir zeytin ile bir hurma birkaç tane zeytinle hurmayla açar ondan sonra peşinden bir su bardağıyla ilacını içer. 20 -25 dakika en fazla yarım saat sonra yemeğini yemeye başlasa bu aç karnına ki şartı sağlamış olur ama bunu mutlaka hekime danışması lazım. Sahura kalkınca da yine aç karnına alınması gereken ilacı bu şekilde alabilir yani önce bir kaç zeytin ağıza atmak iki hurma aza atmak sonra ilacı içmek bu midenin açlığını temin eder. Daha sonrada bu ilacı 1 bardak su yardımı ile alması açlık kısmını karşılar"

“Gün içinde planlama yapılmalı”

 Genellikle günde iki defa alınması gereken ilaçlar varsa planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Coşkun,” İkiden fazla ilaç kullanması gerekiyorsa bu planlamaya girebilir ama günde üç defa ilaç kullanması gerekiyorsa saatler sıkışacağından bu planlamaya girmeyecek kişinin de oruç tutması o günlerde uygun görülmeyecektir” dedi.

“Pandemiden sonra bağışıklık sistemi zayıfladı”

Pandemiden sonra bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve ilaç kullanmanın önemini belirten Coşkun,”Pandemiden sonra bağışıklık sistemimiz ciddi oranda hırpalandı ve zayıflığa düştü. Boğazda başlayan bir enfeksiyon kısa süre sonra tedavi edilmezse akciğerlere inebiliyor. Yani bu süre çok kısaldı dolayısıyla hastalığı önemsememek doğru değil. Bunu hafif ne kadar hafif orta derecede şiddetlimi ne olduğunu ancak hekimin karar vermesi lazım” ifadelerini kullandı.

Özel Haber/Zeynep TELCİ

Editör: Zeynep Telci