İlimizin en büyük problemlerinden biri trafik; ve buna bağlı ulaşım problemidir. Ulaşım şehir içi kesitinde tek bir 2x2 bölünmüş yoldan sağlanmaktadır. Herhangi bir anda altyapı tesislerinin yapımı; yolda çeşitli nedenlerle oluşan yoğunluk nedeni ile ana yolların dışında; gideceğiniz yere trafik kurallarına uygun hızla gitmek koşuluyla geç kalabilirsiniz; veya aşırı trafik yoğunluğu nedeni ile kuyruğa takılabilirsiniz. Mutlaka alternatif yollara ve çözümlere ihtiyaç vardır.
Ordu’da raylı sistem yoktur. Nüfus olarak; yeni yerleşim, şehrin büyümesi gibi nedenlerle toplu taşımaya yönelik çözümlere ihtiyaç vardır. Şimdi Üniversite’nin güney yönü ve arkasına Şehir Hastanesi de yapılmaktadır. Dolasıyla bu yönlere de toplu taşıma, ulaşımı son derece önem kazanıyor.
Bugün Perşembe’den toplu ulaşım aracına bindiğimizde Üniversite’ye tek bir araçla gidebilmek mümkün değildir. Mutlaka toplu ulaşım merkezinden ikinci bir araca binmek durumundasınız. Oysa Perşembe’nin Çeşmeönü mevkiinden başlamak üzere; Perşembe şehir içi, çerli, Efirli, Kumbaşı, Güzelyalı, Kirazlimanı Mahalleleri, Altınordu şehir geçişi, Karşıyaka, Organize Sanayii, Cumhuriyet Mahalleleri, ve Şehir Hastanesi, son olarak Turnasuyu mevkiine kadar gidebilir. Eğer böyle bir raylı sistem yapılırsa Ordu’nun metrepol içi ulaşım sistemi son derece kolay bir duruma gelir. Böylece tek bir ulaşım aracı ile üniversitede okuyan, şehir hastanesine, veya değişik mahallere gidenler kolayca gidecekleri yere varabilirler. Böyle bir ulaşım aracı saatte 100 km giden metro olabilir. Yapılırsa ana yollarda trafik sıkışıklığı olmaz; tek bir araçla uzak mahallerden üniversiteye, şehir hastanesine, veya değişik mahallere gidenlere ulaşım kolaylığı gelmiş olabilir. Metro’nun yapılmış olması diğer toplu taşım araçlarının işini azaltmaz; onlar yine kendi güzergahlarında işlerine devam edebilirler. Tarif edilen metro güzergahı takriben 25 km dolayındadır. Yapıldığında ulaşımda hareket alanı içindeki bölgede, ulaşıma kesin çözüm getirecektir.