Ordu Yorum Gazetesi'nden Tevfik Kul'un Özel Haberine göre, Fındıkta rekolte sayımına Altınordu ve Gülyalı ilçelerinden başlayan rekolte tespit komisyonu, ilerleyen günlerde ise yüksekteki ilçelerde sayım yapacak.

Ordu'da 2026 yılı fındık rekoltesinin belirlenmesi amacıyla oluşturulan komisyon, il genelinde saha çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 15 gün sürecek çalışma kapsamında 400 farklı noktada inceleme yapılarak Ordu'nun 2026 yılı fındık rekoltesine en yakın sonucun belirlenmesi planlanıyor.

Rekolte tespit komisyonunda Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Ordu Başmüdürlüğü, Fiskobirlik, Ziraat Odaları ile birlikte toplam 11 farklı kurumun temsilcileri yer alıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 15 gün boyunca yapılacak çotanak sayımının ardından gerçek fındık rekoltesinin ortaya çıkacağını söyledi.

“Çotanak sayımı yapılıyor”

Soydan ise rekolte tespit çalışmalarının teknik ekiplerce yapıldığını anlatarak, "Rekolte belirleme ekipleri, bahçelerde bizzat dallarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu aşamada çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıca fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu zararlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor." dedi.

“Gerçek rekolte ortaya çıkacak”

En gerçekçi rekoltenin saha çalışmasıyla ortaya konulabileceğine işaret eden Soydan, "Fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil, fındık bahçesinde olur. Ekipler, özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte, bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Komisyon, iki hafta boyunca sahada kapsamlı incelemelerde bulunacak.

Çalışmalar kapsamında bahçelerde çotanak ve dal sayımları yapılırken, fındıkta zararlı ve hastalık durumu ile doluluk oranları da inceleniyor. Elde edilecek veriler doğrultusunda Ordu'nun 2026 yılı fındık rekoltesine ilişkin en yakın tahmini sonuç kamuoyu ile paylaşılacak.

Kaynak: Haber merkezi