Rusya 24 Şubat 2022 tarihinden beri savaşıyor. Başlangıçta, bazı başarılar elde ettiyse de, son günlerde Ukrayna Ordusu, Rusları cephe savaşına mahkum etti. Rus Ordusunun çok büyük kayıp verdiği raporlar ile sabit. Nedeni, Ukrayna’nın, Batıdan ekonomik ve modern silah yardımı almasından kaynaklanıyor.

Esasına bakıldığında Rusya, sadece Ukrayna ile değil, tüm Batı ile savaşıyor. Batı, Rusya’nın yenilmesi ve dağılması için elinden geleni yapıyor. Cephe savaşında, kayıp veren Rusya askere ihtiyaç duymuş olmalı ki, dün seferberlik ilan etti. Eli silah tutan gençleri askere topluyor.

Şu bir gerçek ki, Kızılordu, kendisinden beklenen performansı gösteremedi. Gösteremiyor. Uzmanlar, Putin'in asker toplamasının sonucu değiştirmeyeceğini söylüyor. Zira, şimdiki savaşlar, insan gücüne değil, teknolojiye bağlı olarak kazanılıyor.

Rusya, çok büyük yatırımlar yapmış olmasına rağmen, askeri teknolojide başarılı olamıyor. Basit bir Siha, Rus tanklarını imha ediyor. Amiral gemisini batırıyor. İnternete düşen bir videoda, Rus Donanmasına ait bir gemiden, yetkili asker ''Bayraktar iki gemiyi daha batırdı, acele hava kuvveti gönderin bizi Bayraktar'dan kurtarın'' diye adeta yalvarıyor.

Rusya nükleer güç. Batı'da, Rusya savaşı kaybeder ise, nükleer silah kullanabilir endişesi var. Bu nedenle, Ukraynanın tam sonuç almasına olanak tanımıyorlar. Savaşın devam etmesi halinde, Rus ekonomisinin çökeceği ve Rusyanın dağılacağından eminler.

Savaştan kısa süre sonra, Rus ödemeler dengesi fazla verdi. Bu durum, Rus taraftarları sevindirdi. ''Savaştan Rusya kazançlı çıkıyor'' diye söylem ürettiler. Ancak yanılmışlardı. Ödemeler dengesinin uzun sürede fazla vermesi, Batıya, gaz ve petrol satışına bağlı olduğunu göz ardı etmişlerdi. Rusya gaz ve petrol satamadığı zaman, fazlalık hızla eriyecektir. Kuraldır. Savaş, ekonomideki dengeleri negatif olarak değiştirir.

Asker sıkıntısı olduğu zaman, seferberlik ilan edilir. 21 Cumhuriyetten oluşan Rusyanın, asker toplaması ve savaştırması çok zor olacak. Şimdiden, asker çağındaki zengin Ruslar ülkeyi terk ediyor. Geride, Çeçen, Tatar, İnguş, Adige, Türk gibi azınlık ahali kalıyor. Onların da Rusya için savaşacağına şüphe ile bakılıyor.

Şimdiden Çeçen Müftüsü itiraz ediyor. ''Cepheye önce, cennete gidecekler, diye vaaz edenleri gönderin'' diyor. Rus olmayan gençlerin cephe hattına sürülmesi, Çanakkale Savaşındaki ANZAKLARI akla getiriyor. Savaştan sonra Anzaklar, İngiltereden ayrılmanın ateşini yaktılar. Başarılı da oldular.

Rusya'nın seferberlik ilan etmesi, sonun başladığını gösteriyor.