Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, arı mevsiminin başlamasıyla tüketicileri sahte bal konusunda uyardı. Sahte balı ayırt etmenini zor olduğunu belirten Çiftçi, “Sahte balı gerçeğinden ayırmak analiz ortamında olur. Tüketici, analiz yapılmadan hiçbir balın gerçek veya sahte olup olmadığını anlayamaz. Laboratuvar ortamında yapıldıkları için bütün değerleri ile oynayabiliyorlar; prolin değerini, polen akışını istedikleri şekilde ayarlayabiliyorlar. Sahte bal denilen bu enzim ballar, kıvam ve renk olarak gerçek bala çok benziyor. Arıcılar farkı belki anlayabilir ama tüketici onu ayırt edemez.” dedi.

Gerçek bal en az 200 lira

Gerçek Bal Honey

Tüketicinin de kendince önlem alabileceğini belirten Akın Çiftçi, “Tüketici marketlerden bal alırken bal fiyatlarına dikkat etmesi gerekir. 2023 yılında 1 kilo balın maliyeti 126 lirayken, market raflarında 70-80 liraya satılan ballara tüketicinin itibar etmemesi gerekir. En az 200 liranın altında olan hiçbir bal gerçek değildir, yapaydır, enzim baldır.” diye ifade etti.

Çiftçi, “Ordu dahil Türkiye’nin her yerinde enzim, sahte ballar var. Otellerde, kahvaltı mekanlarında verilen balların büyük bir bölümü enzim yani yapay bal. Kardiyojenik madde içeren bu ballar enzimlerle yapılıyor. Vatandaş balı şifa niyetine tüketmeye çalışıyor ama bunların ne olduğu belli değil. Bal adı altında satılan bu ballar hem tüketicinin emeğini çalıyor hem de insanların sağlıyla oynuyor.” dedi.

“Bakanlıktan çözüm istiyoruz”

Sahte bal sorununu çözülebileceğini ifade eden Çiftçi, “Denetimler önemli ama Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) cihazı da önemli. Balı analiz eden bu cihazı Tarım ve Orman Bakanlığımızdan uygulamaya koymasını talep etmiştik. Bir an önce uygulamaya konulursa arıcıların önü açılır. Bu şekilde giderse arıcılık bitecek ve enzim bal dediğimiz sahte ballarla yetinmek zorunda kalacağız. Bu bir nevi gıda terörü, bu gıda terörünün bitirilmesi için Bakanlık bir an önce çalışma yapmalı.” dedi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı

Tüketicinin de bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Akın Çiftçi, “Sahte bal şüphesinde tüketicinin Alo 174 Gıda Hattı’nı arayıp ihbar etmesi gerekir. Bilindik yerlerden veya bilindik firmalardan bal alınmalı. Ucuz diye alınan bal kendilerine zehirdir.” diye konuştu.

ÖZEL HABER/MERVE TEPECİK

Bir Kilo Balın Maliyeti 216 Lira Bir Kilo Balın Maliyeti 216 Lira

Editör: Merve Tepecik