HİPOKRAT

Hipokrat’ın bu sözünü ilk okuduğumda inanamadım. Acaba doğru mu? diye araştırmadım desem yalan olur. Benim ilkokul 4. sınıfa kadar öğrenciliğimin geçtiği Besni ilçesi DUMLUPINAR İLKOKULUNDA öğrenci İken; ışıklar içinde yatsın Hasan Aslan öğretmenim bana dönerek, Mustafa senin ileride doktor olmanı isterim demişti. Ben de;

“Elçi olmak istiyorum öğretmenim” diye yanıtlamıştım. Ülkemde her çocuk genellikle doktor, mühendis ve subay olmak hayali ile yaşar. Son zamanlarda sahte doktor olarak yakalananlara sorulsa belki de bu istemi dile getireceklerini bahse girerim. Sahte doktorlar ile ilgili yazı yazmam konusu benden istenince, hangi açıdan konuyu yazayım diye düşünmedim desem doğru olmaz. Zaten ülkede her taşın altından Yalan, Dolan ve Sahtecilik çıkmakta dersem çok mu abartmış olurum?

*

Konuyla ilgili olarak bizim “Haber Evi” ekibinden Aziz Muhammet Ulubaş, Mehmet Erol, Berkay Candar kardeşlerim ile   iletişime geçip,hemen kolları sığadık. Bu genç gazeteci arkadaşlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Umarım iyi yerlerde onları görürüz. Hemen yandaş gazeteler de dahil Sahte Doktor başlığı altında haberleri topladık. İşte kısaca topladığımız Bilgiler…

Türkiye'nin Ayşe Özkiraz ile gündemine gelen "sahte doktor" konusu ilk değil. Özkiraz'ın öncesinde birçok olay ülke gündemine gelmiş. Erzincan, Bursa, İstanbul, Şanlıurfa, Trabzon gibi birbirinden farklı şehirlerde kendisini doktor olarak tanıtanlar ya hastaları dolandırmış, muayene etmiş ya da hastaları sevk etmiş.

Tekrar edeyim, Türkiye'nin Tekirdağ'ın Çerkezköy'deki skandal ile gündemine gelen sahte doktorlar konusu, aslında yeni bir olay değil. Sahte doktor ünvanıyla uzun süre görev yapan Ayşe Özkiraz'ın yakalanarak cezaevine gönderilmesinin ardından, uzun süre konuşulan konu son birkaç yıldır kendisini iyiden iyiye göstermiş bulunmaktadır.

▪️SAHTE DOKTOR HASTAYI SEVK ETTİ.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; yayından 10 gün önce gerçekleşen olayda, Erzincan'daki bir hastanede Tıbbi Sekreterlik bölümünden mezun olan ve kendisini Çocuk Doktoru olarak tanıtan O. Ç. isimli şahıs, beyin kanaması geçiren bir hastayı Van'dan İstanbul'a özel bir firmaya ait ambulansla sevk etmiş. O. Ç. ifadesinin ardından serbest bırakılmış.

▪️SURİYELİ SAHTE DOKTORA MUAYENEHANESİNDE BASKIN YAPILDI.

CNN Türk'ün haberine göre, 2018 yılında Bursa'nın İnegöl ilçesinde  Suriye'de eczacı kalfası olarak görev yapan ve kendisini doktor olarak tanıtan 32 yaşındaki M.S.A.’nın muayenehanesinde hastaları tedavi etmekte olduğunu  öğreniyoruz. İkametgâhına emniyet ekiplerinin, savcılık kararıyla arama gerçekleştirdiğini, yapılan bu aramada; sedye, ilaçlar, iğneler, eldivenler, doktor önlüğü gibi malzemeler ele geçirildiği belirtilerek,İfadesi alınan kişinin daha sonra ise serbest bırakıldığı belirtilmiş.

▪️ŞANLIURFA'DA SAHTE DOKTOR ÇOCUKLARI TACİZ ETTİ İDDİASI?

2018 yılında CNN Türk'ün haberine göre Şanlıurfa'da parkta oynamakta olan çocuklara kendisini doktor olarak tanıtan A.K. isimli şahıs iddialara göre kız çocuklarını taciz etmiş. Mahalle sakinleri tarafından linç edilmek istenen kişiyi, polis ekipleri emniyete götürerek ifadesini almış. İfadesi alınan A.K.'nin akli dengesinin yerinde olmadığı daha sonra ifade edilmiş.

▪️SAHTE DOKTOR KIZ ARKADAŞINI DARP ETTİ.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Göztepe'deki bir hastanede ise 2014 yılında 3 ay boyunca sahte doktor olarak gündeme gelen A.H.Y. Beşiktaş'taki bir evin bodrum katında kız arkadaşını darp etmiş. Emniyette ifadesini alan polis ekiplerine,kendisini darp ettiğini söyleyen kadın; A.H.Y’nin kendisini tehdit ettiğini, omuzunu ve kolunu büktüğünü, tişörtünü yırttığını belirtmiş. İddiaları reddeden A.H.Y. ise çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmış.

▪️SAHTE DOKTORDAN KADINLARA HAMİLESİNİZ YALANININ  BEDELİ 16 BİN TL CEZA.

2019 yılında CNN Türk'ün haberine göre; Mersin'deki bir başka olayda ise kadın doğum uzmanı olarak kendisini tanıtan Suriye uyruklu M.A. (34) muayene ettiği kadınlara içeriği bilinmeyen bir sıvı enjekte etmiş. Böylelikle kadınların hamile olduğunu söyleyip, 6 farklı çifti muayne eden ve toplamda kadınlardan 16 bin TL alan M.A. tutuklanmış.

▪️İNŞAAT İŞÇİSİ SAHTE DOKTOR HASTA YAKININDAN DAYAK YEDİ.

DHA'nın 2022 yılının eylül ayındaki haberine göre inşaat işçisi S.A.(20); kendisini doktor olarak tanıtarak, Rize'deki bir hastanede beyin cerrahı olarak görev yaptığını ifade etmiş. Bu kişinin sahte olduğu ise; Rize'de değil, Trabzon'daki bir başka hastanede ortaya çıkmış. Trabzon'daki bir eğitim araştırma hastanesinde hemşire ve hasta yakını arasında yaşanan tartışmaya dahil olan sahte doktora, Hastane Güvenlik Elemanı  kimliğini sorduğunda, Sahte Doktor olduğu anlaşılan S.A. yaşanan arbade sırasında hasta yakınından tokat yemiş.

▪️SAHTE DOKTORDAN, SAHTE DOKTOR İHBARI MI?

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre Ayşe Özkiraz olayının ardından Sağlık Bakanlığı müfettişleri ilçede inceleme gerçekleştirdiğinde, Özkiraz'ın ifadesi doğrultusunda İstanbul'daki bir hastanede kendisini beyin cerrahı olarak tanıtan S.U isimli kadın da göz altına alınmış. İfadesi alınan kadın daha sonra ise serbest bırakılmış.

*

Sahte diploma deyince şeffaflık ve demokrasi ölçütleri yeterince gelişmemiş bizim gibi ülkelerde yukarıda alıntılamaya çalıştığımız, buzdağının sadece görünen yüzüdür. Diploma Sahtekarlığı  Sorunu aslında siyasi olup, yani varolan bozuk düzendendiir diyebiliriz. Oktay Akbal ustamızın ilk kitabı olan “ÖNCE EKMEKLER BOZULDU” öyküleri çok öğreticidir. Yazarımızın sıcak öykülerinde anlattığı gibi, önce ekmeklerimiz bozuldu dersek yanlış olmaz değil mi?

Özelinde ise bu sorunun çözümü; tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, Anayasal bir kurum olan Tabip Odalarının ve Türk Tabipler Birliğinin,hekimlerle ilgili tüm konularda yetkin olması, yani 6023 sayılı yasanın günün koşullarına göre etkinleştirilmesidir.

*

Sözümüzü güzel bir  türkü ile bitirelim. Sadık Doğanay ve Ali Ekber Çiçek ustalarımızdan alınan bu güzel Tokat-Zile ezgisi ile bitirelim. Yarenizi incittiysem affola!

El Vurup Yâremi İncitme Tabip

Bilmem Sıhhat Bulmaz Hicraneler Var

Dert Vurup Da Yârem Eylersin Derman

Her Can Kabul Etmez Viraneler Var

Sevgilerimle..