Şebinkarahisar, 1923 yılında il olmuş, ancak 1933 yılında Giresun'a bağlanmıştı. İlçe, 1805 yılına kadar iki buçuk asır Erzurum'a bağlı kalmış, 1865 yılında Erzurum'dan alınarak Trabzon'a bağlanmıştı. 1865 yılında Şebinkarahisar, Trabzon'dan alınarak Amasya ve Tokat Sancağı ile birlikte Sivas'a bağlanmıştı. Şebinkarahisar Vilayet haline getirildiği 1923 yılına kadar Sivas'a bağlı kalmıştır.

şebinkarahisar-1

Şebinkarahisar, tarihi içinde pek çok yangın atlatmıştır. Giresun'a bağlandığı tarihten bu yana uzun yıllar il olma mücadelesi vermesine rağmen, yıllar içinde nüfusun az olması ilçenin gelişiminin önünde büyük engel olmuştur. Özellikle Şebinkarahisarlılar işsizlik nedeniyle İstanbul'a yıllarca göç etmeye mecbur kalmasıyla ilçedeki nüfus bir türlü artmamıştır.

şebinkarahisar

Öte yandan, merkeze 93 kilometre uzaklıkta yer alması, yükseltinin fazla olmasından kaynaklanan tarım ürünü yetiştirme zorlukları, herhangi bir otoyol güzergahında yer almaması ve turistik bölge olmamasından kaynaklı Şebinkarahisar, yıllar içinde gelişim gösterememiştir.

Son yıllarda ilçeye yapılan en büyük yatırımlardan biri Giresun Üniversitesi bünyesinde Şebinkarahisar'da 3 yüksekokul açılması ve ulaşımda uzun yıllardan beri yılan hikayesine dönen Eğribel Tüneli de geçtiğimiz aylarda hizmete girdi.

şebinkarahisar-2

Ancak, ilçenin önemli sorunlarından biri göç, işsizlik, ulaşım ve sağlık hizmetlerine ulaşamama temel konular arasında yer alıyor.

Göç sorunu

Şebinkarahisar'ın en önemli sorunlarından biri göçtür. İlçenin nüfusu, 1985 yılında 40 bin iken, 2023 yılında 23 binin altına düşmüştür. Şebinkarahisarlılar, daha iyi iş imkanları ve yaşam koşulları için özellikle İstanbul'a göç etmektedir.

İşsizlik sorunu

Şebinkarahisar'da işsizlik sorunu da önemli bir sorundur. İlçede işsizlik oranı, %25'in üzerindedir. Bu durum, ilçede yaşayanların temel ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırmaktadır.

Sağlık hizmetlerine ulaşamama sorunu

Şebinkarahisar'da sağlık hizmetlerine ulaşamama sorunu da önemli bir sorundur. İlçede, bir devlet hastanesi ve bir özel hastane bulunmaktadır. Ancak, bu hastanelerde hasta yoğunluğu fazladır. Ayrıca, ilçede bazı branşlarda doktor eksikliği yaşanmaktadır.

Şebinkarahisar'ın sorunlarının çözümü için, ilçenin ulaşım altyapısının geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir.

Atakan Öztürk