Cevapları olan değil soruları olan insanları dinleyin.  “Albert Einstein”

*

Evet seçim yaklaşırken bir hekim olarak önemli illerimize ayna tutmaya devam ediyoruz. Sevgili gazeteci arkadaşlarıma  ve Aziz Muhammet Ulubaş’a teşekkür ediyorum. Bu illerin başında bizlere fikir vermesi açısından bu iki ilde 2017 referandumu ile 2018 seçim sonuçlarını sayısal olarak ortaya koyup,kendim bir şey yazmadan yani teşhis koymadan, yorumu ve tanıyı, tedaviyi sizlere bırakacağım. Buyrun iki ilimize!..

*

MANİSA

2017 Anayasa referandumunda Hayır’ın yüzde 54,33 ile daha fazla olduğu (Evet oyları %45,67) Manisa’da; 2018 genel seçimlerinde yüzde 40,2 oranındaki oyla AKP birinci parti olmuştur. CHP’nin Manisa’da yüzde 26.3, İYİ Parti’nin yüzde 13.6, MHP’nin yüzde 11.5, HDP’nin yüzde 7.0 oranında oy alabildiği sonuçlara yansımıştır.

*

BALIKESİR

Manisa’nın yanı sıra hemen hemen aynı görüntüye sahip olan Balıkesir’de ise; 2017 referandum sonuçlarında Hayır’ın oyu Evet’e göre daha fazla olmasına rağmen (Hayır=% 54.47, Evet=%45.43), Balıkesir halkı Evet’i destekleyen AKP ve MHP’yi ilk genel seçimde ne hikmetse daha fazla tercih etmiştir. Balıkesir’deki oy tablosuna bakıldığında; AKP genel seçimlerde yüzde 41.4, MHP de yüzde 7.6 oranında oy almıştır. Balıkesir’de CHP yüzde 30.4, İYİ Parti yüzde 14.7, HDP ise yüzde 4.3 oranında Oya sahip olmuşlardır.

Ben burada HAYIR oylarının neredeyse her iki ilde yüksek olup, hemen hemen aynı olduğunu belirtmek istedim. Yani bir  hekim olarak bulguları size aktardım. Aynı zamanda HAYIR oylarının belirgin bir şekilde EVET oylarına göre yüksek olduğunu, EVET oylarını destekleyen partilerin seçimde öne geçtiğini göstermeye çalıştım. Böylece iki ilin seçim sonuçlarını mikroskop altına alarak, raporu ve reçeteyi sizlerin  yazmasına yardımcı oldum sanırım. Bilmem derdimi anlatabildim mi?

Bunları yazarken sizlere son Macaristan seçimlerinin  aklıma geldiğini anımsatayım. Umarım sizleri çok ürkütmemiştirim. Aman dikkat! Biran önce hasta yoğun bakımdan çıkıp normal servise alınsın!..

Kırklar dağının düzü aman karanlık basmasın bizi…

Sevgilerimle.