Geçtiğimiz günlerde İlimiz Ordu’nun bazı İlçelerine metre kareye hayli yüksek  oranlı  yağış düştü; sonucunda bazı bölgelerde heyelanlar oldu ve olmaktadır.  Çünkü heyelan olan bu alanlarda toprak su tutan çok verimli cins topraktır. Sözgelimi    100 ton toprak; aşırı ve yoğun  yağışla birlikte ağırlığı;  (su çektiği /tuttuğu için)  500 ton olmakta; su herhangi bir taraftan akım yönüne göre yüzeydeki otları çekip aldığında; yoğun su tutan toprak; kayganlaşmakta ve akım yönüne uygun kaymaktadır. Bazen bu toprak kütlesi 4, 5 bin ton olabilmekte üzerinde  veya akım yönünde ev, tarım tesisi varsa; bunları da taşımakta; evlerin ve tarım tesislerinin yıkılmasına ve o an içinde insan varsa çok büyük tehlike oluşturmaktadır.

      Peki bu tehlikeyi nasıl aşarız. Bu tip toprak yapısının olduğu mahallerde denenmiş; (Altı taş yapılı /say yapılı ) evlerimizi yapmalıyız. Su tutan cins toprak yapılı yerlerde;  ev ve tesis yapılmasına müsaade edilmemelidir.  Mutlaka zaman içinde her mahallenin gereken yerlerine zemin etüdü yapılmalı ve bu alanlar (Ev yapılamayacak durumda olan zeminler raporla belirlenmeli ) sadece tarım alanı olarak değerlendirilmelidir. Eğer zeminde çok derin su tutan toprak yapısı mevcut ise; orası tarım alanı olarak değerlendirilmelidir. Eğer bu tip alanlar imarlı sahada var ise zemin yapısı su tutmayan yapıyla değiştirilmesi (zemin güçlendirme ) uygulamasına gidilmesi ve ona göre imar ölçeğinin geliştirilmesi uygun olur.

      Mahallelerde toprak kaymasına karşı arazi içinde; yatay olarak 40 cm derinliğinde hendekler yapılması (tarım yapısına zarar vermeden ); bu hendeklerin arazi içinde; bilinen derelere bağlanması; sel suyunun veya yağış sonucu oluşan  aşırı suyun dere içine alınması son derece olumlu sonuç verecektir. Hendekler toprağın çektiği suyu süzme yoluyla alacak ve arazi içlerindeki derelere  taşıyacak;  böylece toprak yapısı; ağırlaşmayacak; yeterli zaman aralığında fazla suyu derelere verecektir.  Tarihi yapı içinde bunlar vardı; ama zamanla ulaşım yollarının değişmesi; yerleşimin şehre kayması gibi sebeplerle; bu hendekler kapandı.  Bunun sonucunda; arazi üzerindeki yoğun yağışı toprak çekmekte ve hendeklerle su derelere taşınamadığı için aşırı tahribata ve yüksek nitelikli heyelana sebeb olmaktadır.

      Arazi içinde 200 metre aralarla % 10 – 20 eğimle suyu alarak giden; dere yataklarına taşıyacak yatay hendekler sorunu büyük ölçüde çözecektir.  Bu takdirde su süzülerek ilk anda hendeklere inecek; akabinde dereler vasıtasıyla ile; büyük derelere, çaylara, ırmaklara taşınacaktır. Deniz veya göl kenarına yakın ise direk denize veya göle akacaktır.