Geçtiğimiz hafta işim gereği Ankara’ya seyahat ettim. Pandemi şartları öncesi de  bir yıl dahil;  ilk defa il dışına seyahat etmiş oldum. Bu kez giderken otobüsle gideyim, hem şehirler arası yoldaki durumu göreyim diye düşündüm.  Otobüsle seyahat biraz zaman alacaktı ama; geçtiğimiz güzergahı yeniden  görmek, değerlendirmek imkanı doğacaktı.

      Otobüs bilet fiyatı Ordu – Ankara 310 tl idi; yakıta zam geldikçe bu fiyatta artabilir durumdaydı. Otobüs Giresun ve Ordu kalkışlı olmasına rağmen içinde 18- 20 kişiyle kalktı. Yollarda Ünye, Çarşamba,  Tekkeköy otogarlarına uğradı.  İnen binen yolcu durumunda değişiklik olmadı.  Sonrasında Samsun’dan direk geçişle Merzifon otogarına girdi.  İndir bindir oradan da yolcular  aldı; ancak % 60 lık doluluğa ulaştı. Devamında Çorum otogarına girdi.   Çıkışta % 80 ler düzeyinde dolmuştu.   Belki de yakıt ve diğer giderleri  karşılar duruma ancak geldi.

      Genel seyahat içinde incelediğim yollarda otobüs sayısı çok az; kamyon ve tır sayısıda  şehirler arası yük taşıyanlar haricinde; yok gibi; özel  araçlarda olabildiğince az.  Yalnız şehir içi kesitlerde belirli bir araç yoğunluğu var; hepsi bu.

      Şu anda brent petrolün varili 109,93 tl; azda olsa düşme trendine girdi; belki devamında daha da düşecek. Akaryakıt fiyatları an itibarı ile motorin 30,22 tl; kurşunsuz benzin 27,5 tl otogaz 12,57 tl; dir.

      Genel anlamda yaşadığımız develüasyon ve buna bağlı enflasyon sonucunda hemen her malın fiyatı yükseldi. Buna karşılık; satın alma gücü çok düştü. Temmuzda  memur, memur emeklisi ve  diğerleri mutlaka kayıp oranında yükseltilmelidir.  Aksi halde yurt içinde her kesimde hayat çok zorlaşacaktır.

       İç turizm ise bu şartlarda oldukça zor görünüyor. Yurt geneli anlamında çok düşük ölçekte ancak olabilir.