Sinop Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Yaşar Yılmaz, "İlimizde bir çalışana bir emekli düşüyor. Oysaki ülke genelinde 2 çalışana bir emekli düşmekte iken, ilimiz bu verilerin çok altında kalmakta. Sinop bir emekli kenti" dedi.
Sinop'ta emeklilerin sayısı, çalışanların sayısından daha fazla. İl genelinde 43 bin 506 çalışan sigortalı varken, emekli sayısı ise 46 bin 668. SGK İl Müdür Yaşar Yılmaz, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, Sinop'ta emekli sayısının fazla olduğunu, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için dört çalışana bir emeklinin düşmesinin hedeflendiğini söyledi. Verileri açıklayan Yaşar Yılmaz, "2014 Ocak ayı itibariyle ilimize ait çalışan sigortalı sayıları toplamı 43 bin 506 kişi. Ayrıntıları bakıldığında, SGK kapsamında sigortalı sayısı 23 bin 373 kişi, Bağ-Kur sigortalı sayısı 9 bin 916 kişi, Emekli Sandığı sigortalı sayısı ise 10 bin 217 kişi. Emekli sigortalıların toplamı ise 46 bin 668 kişi. Detay ayrıntıları ise, SSK emeklisi 25 bin 537 kişi, Bağ-Kur emeklisi 12 bin 936 kişi, Emekli Sandığı'nden emekli 8 bin 195 kişi" dedi.
Sigortalı sayılarının aktif-pasif oranı ise yüzde 0,93’e tekabül ettiğini kaydeden Yaşar Yılmaz, "İlimizde bir çalışana bir emekli bile düşmemektedir. Oysaki bu rakam ülke genelinde 2 çalışana bir emekli düşmekte iken, ilimiz bu verilerin çok altında kalmakta. Sosyal Güvenlik Sistemi'nin sürdürülebilir kendi kendine yetmesi için dört çalışana bir emekli sigortalı düşmesi asıl hedeftir. Bu veriler de gösteriyor ki Sinop ilimiz çalışanlardan ziyade bir emekli kentidir. Bu vesileyle gerek çalışanlarımızın ve gerekse sigortalı, emekli, işveren ve paydaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftasını kutlar, mutluluk ve esenlikler dilerim" diye konuştu.
Kaynak: iha