Uzmanlar, ani başlayan göğüs ve sırt ağrısının çeşitli sebeplerle oluşan yırtılma ve duvar içerisinde kan sızması ile oluşan Aort diseksiyonu hastalığı kaynaklı olabileceği bildirdi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir hastanede başhekim olarak görev yapan Dr. Fikret İnal, yüksek tansiyon, diseksiyonun temelindeki neden olduğunu söyledi. Aort diseksiyonu olarak adlandırılan hastalığın, 65 yaş üzeri erkek hipertansiyon hastaların 10’unda ortaya çıktığına dikkati çeken Dr. İnal, bunun yaşamı ciddi şekilde tehdit eden önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Aort diseksiyonunun erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. İnal, “Ani başlayan göğüs ve sırt ağrısı Aort diseksiyonu hastalığı kaynaklı olabilir. Bu vakaların 4’te 1’inden fazlasının ilk 24 saat içinde hayatını kaybetme riski nedeniyle, tek çare acil ameliyattır” dedi.
Dr. İnal, hastalıkta en sık görülen şikayetin, yüzde 95 oranında ani gelişen ve yırtıcı karakterdeki göğüs ağrısı olduğunu söyledi. Teşhisin ardından hemen tedavi sürecinin başlaması gerektiğini vurgulayan Dr. İnal, "Aort diseksiyonu görülen hastalarda hipertansiyon varlığı da söz konusudur. Yüksek tansiyon, diseksiyonun temelindeki nedendir ya da şiddetli ağrıya bağlı olarak gelişebilmektedir. Bununla birlikte, aort yırtılması kola giden atardamarlardan birinin kan akımına engel olursa, kollar arasında büyük tansiyon farkı bulunabilir. Teşhis konulduğu anda hastanın yoğun bakım şartlarında tedavi sürecine hemen başlanmalıdır" diye konuştu.
Kaynak: iha