Bu yıl 5’incisi düzenlenen Dünya Arı Günü Sivas’ta kutlandı.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’nde düzenlenen kutlama programına Sivas Valisi Alim Barut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlları Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve çok sayıda arı yetiştiricisi katıldı.
Sivas Valisi Alim Barut törende yaptığı konuşmada ;“Arıcılık ve sektörü için ekolojik dengenin korunması ve arıların korunması amacıyla her sene ‘Yaşam için Arı ‘ sloganıyla Dünya Arı Günü’nü kutlamaktayız. İlki Hacettepe Üniversitesi, ikincisi Ardahan, üçüncüsü Ordu ve dördüncüsü de Niğde’de kutlanan Dünya Arı Günü, bu sene beşinci kez Sivas’ta kutlanıyor. Bu yıl programımızda genç nesle arıcılığı sevdirmeyi amaçladık. Çocuk yaşta arıların ve arı sevgisinin oluşmasına ön ayak olmak için ilkokullar arası resim yarışması ile çocuklarımızı ödüllendirdik. Anavarza çocuk tiyatrosu ile arıların dünyalarına farklı bir gözden bakmaya çalıştık. Bildiğiniz gibi arıcılık, toprağa bağlı olmayıp insanlara tek başına geçim kaynağı sağlayan ender meslekler arasında. Toprağa hiçbir zararlı etkisi olmayan arıcılık, aynı zamanda doğanın dengesini de koruyor. Sivas’ın bitki örtüsünün de arıcılık için çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Sivas’ta 2013 yılında 3 bin 309 ton bal üretimi gerçekleştirildi" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlları ise;“Sivas’a verilen 6 milyon TL ile 10 bin kovan, önceki senelerde desteklendi. Kanunlar, tedbirler, destekler ve projeler ile ilerlemekteyiz. Sivas’ın bundan 12 yıl önce 2 milyar TL hasılatı varken, bugün 4 milyar TL hasılata ulaştık.“ diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadriye Sorkun Arı ise Arı Günü hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Konuşmalarında ardından balların bulunduğu stantların açılışları gerçekleştirilerek, çiftçilere arı kovanları teslim edildi. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Anavarza Çocuk Tiyatrosu ‘Bal Arıları ve Hınzır Ayı’ oyun ile etkinlikler sona erdi.
Kaynak: iha