Sivas Belediyesi, PKK mezarlığının olduğu yerin aile mezarlığı olarak satıldığı iddiaları üzerine açıklama yaptı.
Belediyeden yapılan açıklamada, “Dün bazı basın yayın organlarında belediyemiz bünyesinde bulunan Yukarı Tekke Mezarlık alanına 1996 yılında defni yapılan PKK militanlarının cesetlerinin çıkarılarak ailelerine teslim edildiği ve söz konusu alanın 2004 yılında aile mezarlık alanı olarak satıldığı için üzerinde aile mezarlarının olduğu ve PKK’lıların cesetlerini çıkarırken bu mezarlara zarar verildiği yönünde bir takım haberler yayımlanmıştır. 5 PKK’lının cesetlerinin devletin tüm kurumlarının bilgisi dâhilinde ailelerine teslim edildiği doğru olmakla birlikte mezarlık alanı ile ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
PKK’LILARIN GÖMÜLDÜĞÜ ALAN AİLELERE TAHSİL EDİLMEDİ
Terör olaylarının şiddetli olduğu 1996 yılında ilimiz kırsalında yapılan operasyonlarda ölü olarak ele geçirilen 14 PKK militanın cesetleri mezarlık alanına defnedildiğinin kaydedildiği açıklamada ''2004 yılında ise söz konusu alanın yanında bulunan mezarlık alanı aile mezarlığı olarak ilan edilerek talep eden bazı ailelere tahsisi yapılmıştır'' denildi. Haberde iddia edildiği gibi PKK’lıların gömülü olduğu alanın üzeri kesinlikle ailelere tahsil edilmediği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son yıllarda yaşanan normalleşme sonucunda o yıllarda Sivas kırsalında öldürülen PKK’lıların aileleri arayışa girmiş ve Sivas’ta ölü ele geçirildiğini öğrendikten sonra Kangal Cumhuriyet Savcılığı’ndan ölenlerin isim ve resimleri ile birlikte belediyemize müracaat ederek yakınlarının cesetlerini talep etmişlerdir. Aynı zamanda aileler valilik makamına da yazılı müracaat ederek onay almışlar, valiliğin görevlendirdiği İl Sağlık Kurulu cesetlerin taşınmasında bir sakınca olmadığı yönünde rapor vermiştir. Bu onaylar üzerine belediyemiz Mezarlık Müdürlüğü devletimizin ilgili kurumlarına da bilgi vermek sureti ile söz konusu mezarları açarak 5 PKK’lının cesetlerini ailelerine teslim etmiştir.”
MEZARLARIN ALTINDAN PKK CESETLERİN ÇIKARILDIĞI DOĞRU DEĞİL
Mezarların altından PKK cesetlerinin çıkarılmadığını belirten belediye yetkilileri, “Mezarların açılması esnasında yanda yer alan aile mezarlarına kesinlikle zarar verilmemiştir. Söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi üste mezarların olduğu onların askıya alınmak sureti ile alttan PKK’lı cesetlerin çıkarıldığı doğru değildir. Aile mezarlarında yakınları bulunan vatandaşlarımızın hayatta olanları haberler üzerine belediyemize müracaatta bulunmuş ve ekiplerimiz tarafından aile mezarlıkları gösterilerek ikna edilmiş ve ailelerde olayın iddia edildiği gibi olmadığını anlamış ve ayrılmışlardır. Belediyemiz mezarlık alanında bulunan PKK mezarlarının üzeri 2004 yılında aile mezarlığı olarak tahsil edilmemiş üzerlerine cenaze defni yapılmamıştır. Haliyle geçtiğimiz günlerde devlet kurumlarının bilgisi dahilinde çıkarılan PKK’lı cesetleri ailelerine teslim edilirken aile mezarlarına zarar verilmemiştir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha