Orduspor için birkaç yıldır yurt dışında hizmet veren ve  bu yıl ise takımın kadrosunda yer alan önemli bir isim, Orduspor Sportif Direktör’ü Erdem Akşimşek’i Orduspor taraftarlarına tanıtmak istedik. 6 dil bilen ve entelektüel bir kişiliğe sahip olan,yıllarca yurt dışında yaşamış ve önemli futbol adamlarıyla çalışmış olan Akşimşek, Ordu yorum Gazetesi’ne samimi açıklamalarda bulundu. Gelin hep birlikte söyleşimizi okuyalım.

A.Güçlü Şimşek : Erdem Bey, Orduspor’daki göreviniz hayırlı olsun. Sizleri taraftarlarımıza tanutmak istiyoruz. Biraz kendinizden bahseder misiniz? Erdem Akşimşek kimdir?

Erdem Akşimşek : Çok teşekkür ederim.Yaklaşık 1990’lardan beri futbolun içerisindeyim. Fransa’da,İsveç’te,İtalya’da ve Amerika’da yaşadım.İsveç’te 24 yaşlarında sağ bacağımdan menisküs ameliyatı oldum .Sol bacağımdan da da Fransa’da ameliyat oldum 20’li yaşlarımda. Bu ameliyatlar sırasında kıkırdağımda da zedelenme oldu ve futbol oynayamaz duruma geldim.Sonrasında antrenörlüğe başladım ve  İsveç’te C Lisans kurslarını bitirdim.Sonrasında İngiltere’de B ve A Lisans kurslarını bitirdim. Ardından İtalya’da AS Milan Kulübünde 3 ay antrenör olarak görev yaptım Arrigo Sacchi ve Fabio Capello döneminde.1999-2000 yılında Trabzonspor’da Gordon Milne’nin yardımcılığını yaptım. Kısa bir Zonguldakspor’da hocalık deneyimim oldu. Sonrasında tekrar yurt dışına döndüm. Yurt dışında bazı kulüplerde scoutluk yaptım.  Milan,Valladolid ve Malaga Kulübü ile çalıştım scout olarak. Bucaspor Süper Lig’deyken onlara scoutluk yaptım.Afrika’da ve özellikle Portekiz ve İspanya’da futbolcular izledim bu kulüp  için. Birkaç sene önce Orduspor ile tanıştım. Onlar için özellikle İskandinav ülkelerinde ve Almanya’da Türk çocukları Orduspor’a kazandırmak görevlerinde bulundum. Alt yapısını Almanya’da almış, 20 yaş civarlarında özellikle bizim Umut Sönmez, Yasin Ozan gibi oyuncuları Orduspor’a kazandırmada büyük çaba gösterdim. Bonservis bedeli ve yetiştirme payı ödenmeksizin Orduspor’a kazandırdım. Bu futbolcular, Orduspor’un geleceği olduğuna inandığım oyuncular. İsveç’ten Martin Mutumba’nın gelmesinde yardımcı oldum.

A.Güçlü Şimşek : Mutumba’nın transferinde sizin fiyatta indirime gitmesi konusunda büyük çabanız olduğunu biliyoruz.

Erdem Akşimşek: Ekonomik anlamda,Orduspor’un ödeyebileceği meblalar düzeyinde gelmesine ve bir yıl oynayıp Süper Lig’e çıkarsak gelecek sene için kontratının artacağına söz verdim. Martin’i de kazandırdık buraya. Şu ana kadar da çok iyi gidiyor,hafif bir sakatlığı var adelesinde ama büyük bir ihtimalle lige kadar yetişecek.

A.Güçlü Şimşek : Orduspor’a geliş süreciniz nasıl gerçekleşti ve Orduspor’da görevinizden bahseder misiniz?

Erdem Akşimşek: Evvelki sene Orduspor’a yurt dışında yapmış olduğum hizmetlerden sonra geçen sene özellikle ligin sonuna doğru Orduspor’un Süper Lig’e çıkacağına garanti gözüyle bakan yöneticilerimiz,başkanımız ve başkan yardımcılarımızla görüşüyordum. Süper Lig için zaten Sportif Direktörlük teklifi yapmışlardı bana ama maalesef geçen sene çıkamadık Süper Lig’e. Böylece kısa bir süre duraklama oldu.Sonra tekrar aradılar,PTT 1.Lig’de de olsa böyle bir görevi kabul edip etmeyeceğimi sordular. Ben de severek kabul edeceğimi söyledim. Sonuçta 1.Lig’de olsa futbol bu. Bu işte belli bir süre 1.Lig’in şartlarını,zorluklarını,mücadelesini beraber yapacağımızı, Süper Lig’ê çıkarsak birlikte devam edeceğimizi söylediler.ben de kabul ettim.

A.Güçlü Şimşek : Türkiye’de en büyük sıkıntılardan biri de üst liglerde Sportif Direktörlerin yetki karmaşası. Hangi yetkilerde,görevlerinin ne olduğu sürekli muamma içerisinde. Yetkisi ve adı çok da bilinmiyor ya da anlaşılamıyor Türkiye’de.Sizin Orduspor’daki Sportif Direktörlük tanımınız,yetkiniz nedir?

Erdem Akşimşek: Sportif Direktör denince Avrupa’da kulüp başkanları,üst düzey yöneticiler bu tür işlere pek karışmazlar.  Kulübe başka değerler kazandırmak için mücadele ederler. Sportif Direktör aslında teknik heyetin,teknik direktörün dışında,onun çalışmalarını hızlandırmak,kaliteli oyuncu kazandırmak ve bu oyuncularla ne kadar sürelerde çalışıp çalışamayacağımızı,yurt dışından gelecek oyuncuların böyle bir takıma adapte olması sürecinin kısaltılması,onlara destek olma,futbolu başka kültürlerden bilmenin avantajını kullanabilir sportif direktör.Sonuçta teknik direktör en üsttür futbol takımı için. Yalnız bizde kulüp yönetimi ile teknik heyet arasındaki işleri hafifletme ve bizzat teknik direktörle ortak çalışma yaparak onun ekibini hazırlamada en büyük katkısı olacak insanlardan biriyiz biz çünkü Futbolun içerisinden geliyoruz. Onun için hocanın sorunlarını başkana gitmeden ve ya yönetime gitmeden biz kendi içimizde halletmeye çalışıyoruz.Sportif Direktörlük futbolcunun teknik direktörün dışında kulüpte sorunlarını paylaşabileceği,sportif gelecekleriyle ilgili başvurabilecekleri en yakın kişidir.Sportif direktörlük zamanla Türkiye’de gelişecek ve ciddi bir iş olarak bütün kulüplerin başvurması gereken bir bölge olacaktır.

A.Güçlü Şimşek : Orduspor’a gelecek olursak bir buçuk, iki aydır Orduspor’la birliktesiniz.Takımı izliyorsunuz,yeni transferleri gördünüz.Sizce takımın bu seneki hedefi ne olacak?

Erdem Akşimşek: Tabii ki hedefi bence play-off’a kalmaya çalışmak olacaktır.Bu ligde geçen sene 71 puan toplamış bir Orduspor var. Bunu daha üst seviyelere taşımaya çalışacağız.Sonuçta geçen sene tabii 71 puanla çıkamayan bir Orduspor var ama bu sene 58-60 puanlarda üst lige çıkma şansımız olacak .Çok iyi bir teknik ekibimiz var. Fikret Hocamız gerçekten Türk Kültürü’ne Türk futbolcu psikolojisini iyi bilen bir insan. Yıllarca futbolun içerisinde bulunmuş oyuncu olarak,antrenör olarak sonra da teknik direktör olarak.Futbolcu psikolojisini çok iyi tanıyan babacan,insanlara zaman zaman dostane yaklaşan,zaman zaman disiplini ön plana çıkartan,oyuncunun derdin çok iyi anlayan bir insan. O yüzden Ordusporlu futbolcular şanslı olduklarını bilmeli böyle bir hocayla çalıştıkları için. Kamp sürecinde ufak tefek sakatlıklar oldu. Ciddi bir sorunumuz olmadı.Bir kaç arkadaşımızın o süreci tamamlamasını sağlayamadık  o anlamda ama geniş bir kadromuz var. Hocamız bence Samsunspor maçıyla beraber takımdaki kadrosunu oluşturacak. Kayserispor maçıyla birlikte de çok iyi bir şekilde sahaya güzel bir kadro çıkaracağına inanıyorum.

A.Güçlü Şimşek : Son günlerde maddi problemler herkesin konuştuğu konu durumunda. Futbolculara da ynasıyor bu durum. Onlarla yaptığımız röportajlarda da kampın gayet verimli geçtiğini ama maddi sıkıntılar çözüldüğü takdirde çok daha iyi olacağını söylüyorlar.Sizin bu konuyla alakalı olarak futbolculardaki izlenimiz nedir? Çok fazla etkilediğini düşünüyor musunuz futbolcuları ve bunun için ne yapıyorsunuz?

Erdem Akşimşek : Bizim iki,üç kategorili oyuncularımız var. Bunlardan birincisi Türkiye’de kariyer yapmış,tecrübe sahibi olmuş,emektar futbolcular.Özellikle kaptan Emre ve Volkan gibi.İkinci kategoride belli bir tecrübesiyle birlikte gelen yabancı futbolcularımız var Michel Landel gibi. Kısa vadeli emektarlar bunlar.35’li yaşlarda futbolu bırakmak durumunda olan profesyonel çalışanlar.  Bu kısa süreli iş gücünü satması, 15 yıllık bir sürede kazanacağı parayla uzun vadede yaşama planları yapması için futbolcu kazanabileceği en iyi miktarı kazanmalı. Para sorunları bir çok kulüpte var. Sadece Türkiye’de değil İspanya’da,İngiltere’de vb bir çok ülkede maddi sorunlar yanşıyor. Futbol hakikatten dünyanın beşinci büyük endüstrisi ve büyük paralar harcanan bir endüstri. O yüzden parasal sorunları büyük bir oranda yine para çözer.Sonuçta maddi sorunlar olmaması için bir kulüpte biz şöyle bir strateji izleyeceğiz.Almanya’dan özellikle alt yapısı çok sağlam ve iyi olan üst düzey futbol oynayan, en az Regional Ligi ve 3. Bundesliga’ya çıkmış genç yetenekleri kulübümüze kazandıracağız.Bunun yanında Avrupa’dan ve Afrika’dan alacağımız genç yeteneklerin özellikle Fransa ikinci liginden,Portekiz’de oynamış oyuncular üzerinde duracağız. Ordan tecrübe kazanmış 23-24 yaşlarında oyunculardan bir ekip kurarsak bence her sene birkaç futbolcumuzu rahat bir şekilde başka kulüplere büyük maddi getirileri olacak şekilde satabileceğimizi düşünüyorum.Geçen sene yaşandı bu tür şeyler takım olarak. O yüzden tecrübeli oyuncularla ve genç oyuncularla kadromuzu güçlendirdik. Bunun kısa vadede sonuçlarını alamayız belki ama birkaç senelik bir plan yaparsak bence Orduspo çok büyük yerlere gelecektir. Büyük bir ihtimalle bir iki senelik bir süre içerisinde Süper Lig’e çıkacağımıza inanıyorum.Süper Lig’e çıktıktan sonra da önemli olan diğer takımlar gibi çok pahalı oyunculardan oluşan takım kurmaktansa gerçekten kaliteli ama maddi anlamda bedeli yüksek olmayan futbolculardan kuracağımız için bence bir sorun yaşamayacağız daha önceki senelerde olduğu gibi. Bunun için zaten Sebahattin Hoca gibi koordinatör bir arkadaşımız var. Yurt dışıyla ilgile hemen hemen her şeye ulaşabilecek biriyim ben de kişisel olarak. Tahsin Bey gibi futbol şube sorumlusu olan birikimli, bu konuda bayağı kendini yetiştirmiş uzman bir yöneticimiz var. Başkanımz da İstanbul’dan yapmış olduğu katkılarla ve zaman zaman kulübümüze gelerek göstermiş olduğu ilgiyle elinden gelen tüm destekleri verdiğini düşünüyorum. Takım olarak geleceğe yatırım yapmamız şart.

A.Güçlü Şimşek : Son olarak Orduspor taraftarlarına yeni sezon öncesi ne söylemek istersiniz?

Erdem Akşimşek: Yeni sezona başlarken taraftarlara düşen en büyük şey, centilmence takımlarını desteklemeleri.Takımlarını kayıtsız şartsız sonuna kadar desteklemelerini istiyorum. Güzel bir oluşumla çok iyi bir kadro kurulduğuna inanıyorum ve taraftarımızın da destekleriyle güzel bir sezon geçireceğimizi umuyorum. Biz Ordu şehrini temsil ediyoruz ilçeleriyle,köyleriyle beraber. Onun için en geniş seyirci kitlemizin sahada bizi desteklemesini rica ediyorum seyircilerimizden. Biz Ordu’ya layık olmak ve Orduspor’u tekrar Süper Lig’e çıkarmak için her türlü mücadeleyi vereceğiz. 

     

Editör: Haber Merkezi