RİZE (AA) - SALİH YILDIRIM - Kadın milli kanocular, 14-16 Ağustos tarihlerinde Fransa'da düzenlenecek Akarsu Slalom Dünya Kupası Final Yarışları ile 26-30 Ağustos'ta Polonya'nın ev sahipliğinde yapılacak 23 Yaş Altı ve Gençler Avrupa Şampiyonası'na Ardeşen'de hazırlanıyor.

Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri (TOHM) kapsamında Rize'deki Salarha Sporcu Kamp Eğitim Merkezi'nde 10 kadın akarsu kano sporcusu, şampiyona hazırlıklarını Fırtına Vadisi'ndeki Recep Yazıcıoğlu Slalom Akarsu Rafting ve Kano Yapay Parkuru'nda devam ediyor.

Bu sporculardan Buse Beyazoğlu ise gelecek hafta Fransa'da düzenlenecek Akarsu Slalom Dünya Kupası Final Yarışları ile Polonya'da düzenlenecek 23 Yaş Altı ve Gençler Avrupa Şampiyonası'na Türkiye'yi kano yarışlarında temsil edecek.

Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Mustafa Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca 2014 yılında uygulamaya konulan TOHM kapsamında Rize'de, 10 kadın akarsu kano sporcunun Dünya ve Avrupa Şampiyonaları ile olimpiyat hazırlıklarını Fırtına Vadisi'nde sürdürdüğünü söyledi.

 

- "Yetenekli sporcular destekleniyor"

 

Sporcuların TOHM'lar sayesinde yetenekli sporcuların yetiştirilmesi, seçilmesi ve performanslarının geliştirilmesi açısından hem eğitim hem de sosyal anlamda desteklendiklerini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Tüm eğitim ve sportif malzemeleri Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanan sporcularımız Makedonya'dan gelen bir antrenörümüzle çalışıyor. 1,5 yıldır Fırtına Vadisi'nde akarsu kanosuyla ilgili birçok uluslararası turnuvaya katıldı. Türkiye'de kadın kanocular sadece Fırtına Vadisi'nde hazırlanıyorlar. Erkek kanocularımız ise Artvin'in Yusufeli ilçesindeki yapay parkurda turnuvalara hazırlanıyorlar." 

Çelik, sporcuların uzun vadeli olarak 2016 ve 2020 yıllarındaki olimpiyatlarda Türkiye'yi başarılı bir şekilde temsil edeceklerine inandıklarını belirterek, "Ülkemizde TOHM'larda yetişen sporcularımız birçok başarılarıyla artık meyvesini vermeye başladı. Rize'de de akarsu kanosunda 1,5 yıllık bir zaman diliminde hızlı bir girişim gösterdik. Bu anlamda sporcularımızdan Buse Beyazoğlu, Fransa'da Dünya Şampiyonası'nda, akabinde de Polonya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek" ifadelerini kullandı.

 

- "Denize uzanan ender parkurlardan"

 

İl Kano Temsilcisi ve milli sporcu Hamza Dereci de Fırtına Vadisi'nin rafting sporunda belli bir aşamaya geldiğini ancak kano sporunda bunu başaramadıklarını anlattı.

Dereci, Fırtına Vadisi'nin nehirden denize varılabilen nadir bir parkurdan olduğuna dikkati çekerek, "Rus sporcular bile sırf bu mutluluğu yaşamak için buraya geliyor. O sporcuların hayali bu. Normalde Avrupa'da böyle bir parkur el üzerinde tutulur. Rusya'dan gelen turistlerin yanı sıra Arap turistler bu vadide rafting ve kano sporunu yapıyor" dedi.

Milli Takım Antrenörü Oktay Alkan da her gün ortalama 4 saat sporcularla beraber Fırtına Vadisi'nde çalıştıklarını dile getirerek, "Kano yapan sporcularımızı milli takım düzeyine hazırlıyoruz. Mili takım oyuncularımızı da uluslararası düzeye hazırlıyoruz" diye konuştu.

Milli takım sporcusu Buse Beyazoğlu ise 3 yıldır kano yaptığını söyledi. Yaptığı sporun 'ekstrem' olması nedeniyle Fırtına Vadisi'nin kendileri için özel bir parkur olduğunu dile getiren Buse, "Akarsuya girerken her zaman ilk başlıyormuş gibi heyecanlanıyorum ama zamanla suya da kanoya da alıştım. Kürek çekmek bir kadın için kolay iş değil. Yapabildiğimi gördüğüm için üstene daha çok gittim. Bu da bende daha çok haz ve heyecan uyandırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda yarışacağı için heyecanlı ve mutlu olduğunu belirten Buse Beyazoğlu, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek, madalya ile yurda dönmek istediğini belirtti.

Kaynak: aa