EDİRNE (AA) - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üç kez başpehlivan olmasına rağmen son yıllarda final müsabakalarını kaybeden Ordulu Recep Kara, bu yıl final şanssızlığını kırmak istiyor.

Yağlı güreş camiasında "çayırın efendisi" olarak da anılan Kara, Kırkpınar'da baş boyuna çıktığından bu yana final güreşlerinin değişmez ismi oldu. Kara'nın, altın kemerin ebedi sahibi olmaya yaklaştığı 2009 yılında Mehmet Yeşil Yeşil'e finalde yenilmesinin ardından başpehlivanlık yolunda yüzü gülmedi.

2004'te ilk kez başpehlivan olan, dizinden geçirdiği ameliyat nedeniyle 2005 yılında düzenlenen 644. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılamayan Kara, bir yıl sonra Osman Aynur'la yaptığı final güreşini kaybetti. 2007'de rakibi Hasan Tuna'yı, 2008'de ise Ekrem Yavuz'u yenen Kara, altın kemeri memleketine götürmeyi başardı. Kara, 2009'da rakibi Mehmet Yeşil Yeşil'e yenilerek, altın kemerin ebedi sahibi olma şansını kaçırdı. 

Mehmet Yeşil Yeşil'le 2010 yılında bu kez çeyrek finalde karşılaşan ve rakibine bir kez daha kaybeden Kara, 2011 ve 2012 yılında Ali Gürbüz'le yaptığı final güreşlerinde de rakibini yenemeyince kürsüye ikinci olarak çıktı. Recep Kara, 2013 ve 2014 yıllarında ise rakiplerine yarı finallerde yenildi.  

Güreş otoritelerinin teknik ve kondisyon bakımından güçlü bulduğu ancak finale yaklaştığı güreşlerde zaman zaman stresine yenildiğini belirttikleri Kara'nın, stres yönetimini başarması halinde uzun yıllar şampiyonluğu kimseye kaptırmayacağı değerlendirmeleri yapılıyor. 

 

- Kara: "Yüzde 60 performansla güreşiyorum"

 

Başpehlivan Recep Kara, Kırkpınar'da son 5 yıldır yüzde 60 performansla güreştiğini söyledi.

Stresten ziyade, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle performansını tam ortaya koyamadığını anlatan Kara, "2004'ten 2015'e kadar 7 önemli ameliyat geçirdim. Bir sporcunun istemediği şeylerin başında sakatlık gelir, çünkü biz ekmeğimizi vücudumuzdan çıkarıyoruz" diye konuştu.

Disiplinli bir hayatı olduğunu ve güreşlere her zaman iyi hazırlanarak geldiğini kaydeden Kara, "Ayağımda iki vida var, dizimde ve dirseğimde de öyle. Son 5 yıldır yüzde 60 performansla güreşiyorum. 12 yıldır hep zirvedeyim, bu sene de adayım. Ne zaman iddiadan koparsam, o zaman güreşi bırakırım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa