TRABZON (AA) - Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, "Biz yönetimiz, karar verdik mi takımı sahadan çekeriz. Ne kadar ciddi olduğumuzu bundan sonraki maçlarda da görecekler" dedi.

Hacıosmanoğlu, Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, Beşiktaş ile oynadıkları maçı hakem Mete Kalkavan'ın kötü yönettiğini ancak  Sivasspor maçlarına da aynı hakemin verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yetkilileri de 'Beşiktaşlı olduğunu açıklayan bir hakemi Beşiktaş-Trabzonspor maçına nasıl veriyorsunuz' diye aradım. O zamanki MHK Başkanı, 'Başkanım çok iyi bir maç yönetecek arkadaşımız' dedi. Beşiktaş maçının hakemi Kalkavan'ın nasıl maçı yönettiğini hep beraber gördük. Kalkavan’ı dönüp yine Sivas maçına verdiniz. Başka hakem mi kalmadı verebileceğiz? Sivas maçında yaptıkları da ortada. Beşiktaş maçında bizim lehimize karar vermiş olsaydı, Sivas maçında da bizim lehimize karar verseydi, bu hafta Mete Kalkavan’ı sahaya çıkarır mıydınız? Çıkarmazdınız. İşte bu adaletsiz anlayışınızın, korkmuş olduğunuz güçlere nasıl yaranacağınızın cevabı burada saklı." 

Kendilerine yapılanların altında yatan gerçeği, "namuslu bütün futbol paydaşlarının bildiğini" aktaran Hacıosmanoğlu, "Sizin 3 Temmuz sürecinde alamadığınız, almadığınız adil ve adaletli kararların, bugün Türk futbolunu taşıdığı nokta budur. Hukuki mücadelemizin Avrupa’da sürdüğünü, oradan başınıza nelerin geleceğini, Türk futbolunu nasıl yakacağını çok iyi biliyorsunuz. Hem kasti hatalarla, verdiğiniz cezalarla, camiamızdan bulduğunuz yandaşlarla bizi yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu bizim namus davamızdır. Bu maçı küme düşme noktalarına da getirseniz bu namus davamızdan vazgeçmeyeceğimizi tekrarlıyoruz" diye konuştu

Hacıosmanoğlu, 1 yıldır UEFA ile mali kriterler konusunda sürekli yazıştıklarını, isteklerini yerine getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

 "Sermaye artışı konusunda inanmıyorlardı. Yapınca teşekkür ettiler, böyle bir işlemi başarabildik diye. Hiçbir sorunumuz kalmadı. Yarattığımız kaynaklarla ve kulüp içinde yaptığımız işlemlerle artıya geçtik. Düşünün ki kendi camiamızdan bile yaptığımız işlemleri, Trabzonsporluluğa sığmayacak şekilde kamuoyuyla paylaşan insanlar çıktı. Siz Trabzonspor’la uğraşın. Herkes yaptığının bedelini bu dünyada ödemezse diğer dünyada ödüyor. UEFA, Beşiktaş ve Galatasaray’la ilgili TFF’yle toplantı yapmaya İstanbul’a geliyor. Trabzonspor’un mali konularda sıkıntısı olsaydı Federasyon o toplantıya bizi de davet ederdi. Agresif gibi görünmüş de olsak, tek istediğimiz ahlak, adalet ve temiz futbol. Sahaya her iki takımdan 11 kardeşimiz çıkıyor. Kim alın terini akıtıyorsa o maçta Allah ona başarıyı nasip etsin ama onun dışındaki etkenlerle değil."

- "Federasyon'da temsilcimiz yok"

Hacıosmanoğlu, taraftarların UEFA'ya şike sürecindeki tutumu nedeniyle tepki gösterecekleri yönündeki söylemlerle ilgili olarak da "UEFA temyiz kurulunun gerekçeli kararını bekliyoruz. Ondan CAS müracaatından sonra FIFA’nın devreye girmesiyle nelerin yaşanabileceğini herkes görecek. Taraftarlarımızın bu süre içerisinde sağduyulu olmalarını ve hukuki sürecin tamamlanmasını beklemelerini rica ediyorum. Ondan sonra Trabzonspor sevdalılarının yapacakları vardır" dedi.

"Trabzonlu olan TFF'deki yöneticilere ilişkin" bir soru üzerine de Hacıosmanoğlu, "Bizim Trabzonspor’umuzun temsilcisi yok TFF’de. Olsa zaten hissederdik ama Trabzonspor’u sahibi gibi görüp de kendileri yönettiği zaman 'kulüp benimdir', onun dışında 'ben muhalefet ederim' diyen insanların temsilcileri var Federasyon'da. Trabzonspor sevdasını içinde taşıyan bir insan orada görev yapıyorsa ve Trabzonspor sahada bu şekilde hakemler tarafından doğranıyorsa, örnek vereyim ben orda olsam bariz hatalar Trabzonspor'a yapılacaksa o hakemler orada maç yönetemezler. Onun için orada bizim temsilcimiz yok" ifadesini kullandı.

Hacıosmanoğlu, "havuz sisteminden bazı takımların çıkmasına yönelik söylemler" üzerine de şunları söyledi:

"Havuz dediğiniz zaten maddi boyutuna bakmayın, şu anda Türk futbolu bir buzlu havuzun içerisinde ve boğulmak üzere. Onun için Türk futbolunu o havuzun içerisinden çıkarıp gerçek manada geleceğimize hizmet eden bir noktaya taşıyalım. Yoksa su dolu havuzun içerisinde Türk futbolunu boğduktan sonraki, ondan sonraki havuzların hiçbirinin getirisi yok size. Onun için ciddi olarak bakmıyoruz. Bir ihale yapılmış ve ihalenin sonuna kadar kanunen devam etmek gerekiyor. Hiçbir şey yapamazsınız. Ondan sonra kendisini düşünenler o konuda bir girişim yapar ama bir konsensüs sağlanmadıktan sonra kulüplerin bireysel olarak bir şey yapacağını sanmıyorum."

- Özer ve Hakan'ın bonservis durumları

Hacıosmanoğlu, kiralık olarak kadroda bulunan Özer Hurmacı ve Hakan Arıkan'ın bonservisleri konusunda ise, "Özer bizim oyuncumuz. Bonservisini almaya çalıştık devre arasında, olmadı. Sezon sonundan itibaren de Özer, Trabzonspor’da oynayacak. Hakan’ı kiralık aldık. O da futbolu Trabzon’da bırakacağını söylüyor. Cenab-ı Allah nasip ederse bizim de amacımız onun futbolu Trabzon’da bırakmasını sağlamak" diye konuştu.

Hacıosmanoğlu, "Hakem hatalarına ilişkin hazırladığınız görüntüleri futbol içerisindeki bazı yerlere gönderecek misiniz" şeklindeki bir soruya da "Balıkesir maçından sonra İstanbul’a döndüm. Dönünce başkan ile buluştuk ve bu toplantıyı yapacağımı söyledim, 'ikinci yarıda hakem hataları olmayacak' dedi ve ben toplantıyı ertelemiştim. Bize, olmayan maddelerden cezaları veren insanlara sadece görüntülerle değil farklı bir şeyleri de ortaya çıkarıp, arka planları da ortaya çıkarıp kamuoyuyla delilleriyle paylaşacağımız şeyler olacak" yanıtını verdi.

- Takımı sahadan çekme düşüncesi

Hacıosmanoğlu, "Fenerbahçe maçı öncesi bariz hakem hatası olması halinde takımı çekeceği söylemlerinin diğer maçlar için de geçerli olup olmadığı" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Bu düşüncem aynı şekilde devam ediyor. Ligin her türlü kirli işlerine karışan başkanlarına camiaları sahip çıkıyor ama bizim camiamızdan bazı isimler açıklama yapıyor, 'Sen kim oluyorsun da takımı sahadan çekiyorsun’ diye. Biz yönetimiz, karar verdik mi takımı sahadan çekeriz. Ne kadar ciddi olduğumuzu bundan sonraki maçlarda da görecekler. Bizim amacımız bu hataların olmaması. Fenerbahçe maçında bizim aramamızdan hakem etkilendi, penaltıyı vermedi diyorlar. Bülent hoca kimsenin aramasından etkilenecek bir hakem değil. Kendisine de teşekkür ediyorum. Kendisini maçtan sonra da aradım teşekkür etmek için ve yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğumu belirtmek için ama görüşemedim. Kendisi o maçta etkilenmedi. Etkilenseydi aslında bizim aleyhimize de hata yaptılar. Bakıldığında takımımızın en agresif oyuncusu Aykut Demir’dir. Tekvandocu, komanda diyorlar ona ama sahada nasıl şamar yediğini hepiniz gördünüz. O şamarın cezası kırmızı kart değil başka da olabilirdi. Demek bizim aramamızdan değil, ortada bir maç yönetti. Ona rağmen 'etkilendi de penaltı vermedi' diyorlar. Niye diyorlar, çünkü alışmışlar ceza sahası içerisinde düştüğünde, takım sıkıştığında, puana ihtiyacı olduğu zamanda kurtarıcı melekleri onlara yetiştiği için o maçta onlara yetişmedi. Ben tekrar Bülent hocaya gösterdiği performanstan dolayı teşekkür ediyorum."

- "Biz Trabzonspor için eğer gerekiyorsa kapalı cezaevinde yatmaya da hazırız"

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun verdiği karara itiraz edeceğini söyleyen Hacıosmanoğlu, "Hakemi aramanın suç olmadığı yazıyordu ama değiştirdiler. Bundan sonra hakemi ararsanız 3 ay ile 1 yıl arasında ceza verecekler. Onlar hakemi aramayı sportmenliğe aykırı hareket olarak değerlendirdiler. Bülent hocanın onlara 'başkan beni aradı ve sportmenliğe aykırı hareketler yaptı' deseydi o zaman biz cezayı çekmeye hazırız ama bizim onunla neler konuştuğumuzu kendisi biliyor. Öyle bir şey yazmayacağını da biliyorum. Karakterli bir arkadaşımızdır. O yüzden verilen ceza hayali bir cezadır. Eğer Tahkim o cezayı kaldırmazsa elbette ki bizim de yapacaklarımız vardır. 'Bu toplantıyla ilgili ceza alacak mısınız' derseniz, biz yaşadığımız haksızlıkları ortaya koyuyoruz. Onları da ortaya koyarken üslubumuzu kullanıyoruz. Biz Trabzonspor için eğer gerekiyorsa kapalı cezaevinde yatmaya da hazırız. Onu da göz önüne aldık" ifadesini kullandı.

Bülent Yıldırım'ı aradığında TFF'nin UEFA'dan fikir almasını değerlendiren Hacıosmanoğlu, "Bir federasyon düşünün ki böyle bir olay için UEFA’yı arayıp yardım istiyor. O zaman UEFA hakemi değişme dediyse ve öğütte bulunduysa, sen onu yaptıysan tebrik etmek lazım Federasyon'u. O zaman UEFA’nın verdiği tüm kararların tersini niye yapıyorsun? UEFA’nın Türk futbolunun temizlenmesi adına ve ileriye dönük gençliğe örnek olması adına verdiği kararların tam tersini yaptığınız noktada UEFA’nın fikrine niye başvuruyorsunuz ki? Burada acziyet içerisinde görüyorum bu davranışı" dedi.

- Federasyon seçimi

Hacıosmanoğlu, haziran ayında Futbol Federasyonu'nun yapacağı seçimle ilgili düşüncelerini açıklayarak, "Böyle gitmeyeceği ortada. Haziran ayında da Federasyon seçimi var. Trabzonspor bugüne kadar seçimlerde aktif gibi göründüğü dönemde bile kaybeden oldu. Trabzonspor adına temsilciniz var mı diye soruldu. Trabzonspor’u yönetenlerin Trabzonspor’un haklarını koruyacak temsilcileri oraya koyması lazım. Sadece bizim için değil Anadolu takımlarının haklarını da koruyacak, daha adaletli davranacak temsilcilerin oraya seçileceğine inanıyorum" diye konuştu. 

Bir gazetecinin, "Mevcut yönetimin denetlenmesi için mali konularda bir başvuruda bulundunuz mu" şeklindeki sorusuna ilişkin ise Hacıosmanoğlu, "Bu kulüpten şüphelenmeye başladım. İki veya üç kişinin bildiği konudan nasıl haberiniz oluyor? Şaibeler söyleniyor. Ben kulübün detaylarıyla incelenmesini kendim talep ettim ve İçişleri Bakanlığına dilekçe verdim" dedi.

(bitti)

Kaynak: aa