Talibanı sevmeyebilirsiniz. Politikasını ben de çağ dışı buluyorum. İnsan haklarına aykırı siyasetin savunulur tarafı yok. Ancak Taliban, emperyalizme karşı başarılı olmuştur.

Talibanı Amerika kurdu diye, realiteyi saptıranlar boşuna uğraşıyor. Taliban, 1979 yılında, Pakistana din eğitimi almaya giden talebeler kurmuştur. Amaçları, Afganistanı işgal eden Rusyaya karşı mücadele etmek idi. Rusyaya karşı mücadelelerinde, ABD onlara yardım etti. Taliban, ülkesinden Rusları kovdu. Rusları kovduktan sonra, siyasi iktidara yerleşti.

İktidara geldikten sonra bir sürü yanlış iş yaptı. Sünni İslamı kendine düstur edindiği için Şiilere ve Alevilere karşı şiddet politikası uyguladı. Alevi Hazaraları, Ruslara yardım ettiniz gerekçesiyle kurşuna dizdi. İnsan haklarına aykırı şekilde kadınları aşağıladı. Bunlar kabul edilebilir siyaset değildir.

2001 yılında Amerika, terörizmi bahane ederek Afganistanı işgal etti. Taliban iktidarına son verdi. Yerine, PARAVAN bir hükümet kurdu. Paravan hükümeti meşrulaştırma girişimlerine büyük para harcadı. Paravan hükümeti korumak amacıyla, Afganlardan oluşan 300 bin kişilik Ordu kurdu. Orduyu modern silahlar ile donattı. Eğitimini, Nato şemsiyesi altında, Türk askerleri verdi. Fakat bu Ordu nasıl eğitim almışsa, Amerikan Emperyalizmini ve onun hükümetini hiç korumadı. Silahlarını, Emperyalizme karşı mücadele veren talibana teslim etti.

Emperyalizm hesap yapar. Hesap tutmadığı zaman, bir gün dahi onun için fazladır. Çeker gider. İşbirlikçileri umurunda olmaz. Nitekim, iş birlikçileri kaçmak için ABD askeri uçağının iniş takımlarına sarılıyor. Uçak havalanınca yere çakılıyor. Emperyalizmle iş birliğine girenlere ibret bir manzarayı, dünya seyrediyor.

Amerika, Afganistanda ne arıyordu?

-Cevap çok basit. İridyum ve lityum madenleri. Bu madenler, pil üretiminin temel ham maddesidir. Geleceğin enerji kaynağıdır.

Emperyalizmin hesabı şudur. El koyup bedavaya almak mı, yoksa para ile satın almak mı karlıdır.

Başkan Joe Biden ''20 yılda 20 trilyon dolar harcadık...'' diyor. Bu beyan sorumuza cevap veriyor. Satın almanın daha ucuz olduğunu gösteriyor. Sadece para değil, 20 yıl içerisinde 4800 asker kaybetmiş. Amerikan halkı, siyah torbalarda geri gelen ölü askerlerden bıkmıştı.

Talibanı Amerika ve Nato ülkeleri terörist organizasyon kabul ediyor. Göreceksiniz, kısa süre sonra Talibanın kurduğu Hükümeti meşru hükümet olarak tanıyacaklar. Zira, uluslar arası siyasette iç işlere karışmama kuralı vardır.

Talibanın insan haklarına aykırı siyasetine karşı çıkılacak ve fakat ekonomik kurallar, ilişkileri tayin edecektir. Zira, dünyanın İridyum ve Lityuma ihtiyacı var. Afganistanda lityum ve iridyum dağları bulunuyor.