Taliban, 1979 yılında Pakistan öncülüğünde kurulan askeri ve siyasi bir yapılanmadır. Peştunca, talebe kelimesinin çoğuludur. Başlangıçta, Pakistandaki medreselere okumaya giden Afganistan kökenli talebelerden oluşuyordu. Amaç, 1979 yılında Rusyanın Afganistanı işgaline karşı koymak idi. Amerikanın yardımı ile başarılı oldular. Rusyayı, Afganistandan kovdular. İktidara geldiler.

2001 yılında, uyduruk gerekçeler ile Amerika, Afganistanı işgal etti. Taliban bu kez Amerikaya karşı mücadele veriyordu. Onda da başarılı oldular. Amerika, Afganistanı Talibana terk ediyor.

Uluslararası siyasette başarı sonucu tayin eder. Amerika ve Nato ülkeleri Talibanı terörist organizasyon olarak tanımlıyor. Talibanın Afganistandaki başarısı, hukuki statüyü kısa sürede değiştirecektir.

Nitekim;

1. Bu gün Amerika ''İnsan haklarına uygun hareket etmek koşuluyla Taliban Hükümetini'' tanıyacağını beyan etti.

2. İngiltere, dünden razı. Temmuz 2021 ayında ''kadınlara karşı davranışlarını modern düzeyde tutmak koşuluyla, Talibanın katılacağı her hükümeti'' tanıyacağını beyan ediyordu.

3. Türkiye Taliban ile konuşmaya hazır bekliyor. Türkiyenin işi kolay. Zira, Taliban üzerinde Pakistanın etkisi çok fazla. Uluslararası politikada, Pakistan ve Türkiye birlikte hareket ediyor.

Siyasi literatürde bir kural vardır. ''Taç başa geçince, akıl başa girmelidir. Akıl başa girmez ise taç düşer''

Taliban şeriat kurallarını uyguluyor. Bu uygulama modern dünyanın prensipleri ile uyuşmuyor. Taliban iktidarının uluslararası toplumda yer alması için şeriat hükümlerinden vaz geçmesi gerekiyor.

Ayrıca Taliban Afganistanın iç siyasetinde nasıl başarılı olacak sorusu cevap bekliyor. Zira, Afganistanda AFGAN diye bir millet yok. Afganistan, yüzde 38 Peştun, yüzde 27 Tacik, gerisi Türk kökenli halklardan oluşuyor. Halklar, kendi lisanlarını konuşuyor. Kendi geleneklerini yaşıyor. Taliban İslam paydasında farklı ulusları bir arada tutma siyaseti üretiyor.

İslam paydasında, Müslümanları bir arada tutma siyaseti başarısız. Zira, Müslümanların, mezhep kavgası gibi tarihten gelen önemli bir sorunu var. 1400 yıldan beri Şii ve Sünniler kavga ediyor. Taliban, Afgan Nüfusunun yüzde 86 sını oluşturan Sünni Müslümanları temsil eden bir örgüt. Şiilerin en radikal kolu olan İsmailiye Tarikatı Afganistanda yaşıyor.

Farklı mezhepleri ve ırkları bir arada tutmanın yolu LAİK DEVLET DÜZENİNİ uygulamaktan geçer. Bu kuralı Talibanın öğretmesi gerekiyor.