2021 yılı ilk on ayında tarım ihracaatı; geçen yılın aynı dönemine göre % 20,9 artarak 23 milyar doları aştı. Türkiye’nin yıllara göre tarımsal ihracaatı şöyle; 2020 de 20 milyar 700 milyon  dolar;  2019 da  18 milyar 764 milyon dolar;  2018 de 16 milyar 823 milyon dolardır.

    Türkiye 780 bin km karelik bir ülkedir. 2021 yılının  ilk on ayında 23 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç etmişiz. Oysa 41 bin km karelik Hollanda  (Konya ilimizden 3 bin km kare daha büyük )  tarımsal ürün ihracatıyla 2020 de 115 milyar 943 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracaatı yaptı; ve bu rakamla Dünya’da  Amerika Birleşik Devletleri’nin arkasından 2 ci sırada yer aldı. Hollanda ihracaatının  % 71 lik kısmını tarımsal ürünlerden elde ediyor. Türkiye  2020 yılında 20 milyar 700  milyon dolarlık tarımsal ürün ihraç etti.

     Görünen duruma göre  Türkiye’nin tarımsal ürün ihracaatı hala çok az; diğer yanıyla tarımsal ürün ithalatımızda var. Zaman zaman televizyonlarda izliyoruz. Çok kaliteli bağ üzümü iç piyasada düşük fiyatla bile satılamıyor. Daha birçok ürün; pazar bulamama ve yetersiz fiyat nedeniyle elde kalıyor. Özellikle dış pazarlarda kalitesiyle rahatlıkla satılabilecek ürünleri; yeni pazar araştırmaları ile, nakliyede frigorotik tırlarla bozulmadan gideceği ülkeye  ve yere ulaştırabilmeliyiz. Kazanacağımız pazar sonraki  yıllarda da elimizde olacak; dolasıyla sürekli tarımsal  ihracatımızı  yükseltme imkanı doğacak; böylece çiftçi ürettiği malı, yeterli fiyatla satması hem ona yeterli gelir sağlıyacak;  hem de çeşitli nedenlerle satılamaması durumunda zarar etme durumu ortadan kalkacaktır.

     Bir diğer konuda tarımsal planlama yapmamızdır. Burada iş Tarım ve Orman Bakanlığına düşüyor.  Üretilen malın tamamı  satılamayacak durumda ise (İç piyasada  veya dış satımda /ihracaat )  pazarı iyi olan bir başka tarımsal ürüne yöneltilmesi uygun olacaktır.  Özellikle ihracaatı  iyi girdi sağlıyan ürünler; hem kalitasiyle hem ambalaj durumu ile en iyi duruma  getirilebilir.  Özelikle dış satımı çok iyi olan ürünlerin üretimi desteklenmelidir.  Türkiye’nin şu andaki tarımsal ürün  ihracıtı çok daha   yüksek rakamlara gidebilir.  Özellikle Ortadoğu’da esecek barış ve ekonomik büyüme rüzgarları Türkiye’ye kanımca çok olumlu yansıyacaktır.