Günümüzün en önemli konularından  biriside temiz çevredir. Bu konu nerede olursak olalım; mutlaka ürettiğimiz çöpleri; geri dönüşüm şartlarına uygunsa; geri dönüşüm kaplarına; çöpleride mutlaka sorun yaratmayacak şekilde çöp kutularına koymalıyız. Temiz çevre kavramı; temiz deniz olanağınıda ortaya koyacaktır. Temiz deniz hepimizin sağlığı içinde son derece önemlidir.  O halde denizide korumak; temiz kalmasını sağlamak; deniz kirliliği yaratmamaktır.  Gerekli tedbirleri kişisel, ailesel, toplumsal ve   kurumsal  olarak;  zamanında alırsak ve buna göre ihtiyaç duyulan yatırımları kurumsal anlamda yaparsak; sorun çözülür. Temiz çevre ile Mavi Bayraklı plajlarıda yaşadığımız çevre içinde bulabiliriz.

     Deniz kenarları  denize girilmeyen  aylarda çokda kullanılmaz; bu nedenden kumluk alanlarda ve kısmen topraklı alanlarda deniz dikenleri ve başka cins olumsuz otlar bitebilir.  Bu kıyıların doğal yapısından ileri gelir. Ama ilgili kurumca kumluk alan makinaların arkasına monte edilen deniz tırmıkları ile taranıp kesilirse; varsa üzerinde taşlarda araca alınıp   temizlenirse;  kumsal     tertemiz kullanıma çok uygun hale gelir. Elbette  sorunsuz bir yerde denize girmek; hepimizin hakkı ve isteğidir.  Eğer o deniz dikenleri kesilmemiş olsa; özellikle deniz kıyafeti ile  (çıplak ayak ) dikenler  ayağımıza batacak; hatta kesecektir.  Kaldıki kesilmemiş dikenli yerlerde kumsalda oturabilmek; yada  yatabilmek (sağlık için kumluk alan çok faydalıdır )  mümkün değildir.

      O halde denize girilebilen bölgelerinde ilgili  kurumca;   deniz dikenleri ve diğer kirliliklerin ortadan kaldırılması; yaşadığımız ve denize girdiğimiz alanların temiz olmasını sağlar. Temiz çevre; temiz deniz hepimizin görmeyi ve yaşamayı arzu ettiği alanlardır.