Ülkemizde tükettiğimiz petrolün % 92 sini ithal kaynaklarda  karşılıyoruz. Yerli üretimden sağladığımız kaynak tükettiğimiz miktarın % 8 i kadarıdır. Bu miktarı ithal ederken haliyle yüklü miktar döviz ödeme durumundayız. Şu anda dünyada petrolün varili  (brent petrol)  102 dolar civarındadır. Diğer cins petroller  (gravitesine göre ) biraz daha aşağıdadır. Normalde  petrolün varili 50 – 55 dolar seviyesindeydi. Son önüç aylık dönemde  arttı. Bu artış  ülkeleri başka enerji yöntemleri  ve başka teknolojiler bulmaya yöneltti.  Bunlardan biriside  toplu taşımada elektrikli otobüsler  veya metrobüsler şeklinde teknolojiler geliştirerek; yeni tip elektrikli araçlar üretildi.

      Bugün Yerli ve Milli Elektrikli Otobüs Markası;  Bozankaya – Sileo’yu  tanıtım amaçlı yazıyorum. (Bilgi; İnternette şirketin kendi tanıtım ilanından alındı.)  Türkiye’nin ilk yerli  otobüsü,  % 100 elektrikli; 2014 yılında üretilmeye başlandı. 2017 de 2 ci nesil araçların üretimine başlandı. Ankara’da yatırımlarına devam ediyor. Sileo  elektrikli akü ile çalışan 10 m, 12 m, 18 m,  25 metre  uzunluk seçenekleri ile, hızlı yolcu indirme, bindirme imkanı sağlıyor.  % 100 alçak tabanlı; görüş ve sürücü bölgesi Avrupa standardlarına uygun   75 ile 232 arasında  yolcu kapasiteli, çevre dostu; sessiz verimli ve ekonomik şehir otobüsü; şehir içi ulaşımında sıfır emisyon, çevre dostu bir yapıda. Aktarma   (şaft ) organları bulunmuyor.   Güç kaybı yaşanmadan yüksek performans sağlıyor. 10 ile 25 metre uzunluklarında; ve 75 kişiden 232 kişiye  kadar kapasiteleri artırılabiliyor.  Sileo sahip olduğu rejenaratif enerji ile de fren enerjisini; elektrik enerjisine dönüştürerek; aracın bataryasını dinamik olarak sarj edebiliyor. İçten yanmalı motor yerine, üzeri elektrikli motor kullanılması geniş ve ferah bir iç hacim yaratıyor.  Bu araçlar dizel araçlara göre % 75 e yakın tasarruf sağlıyor.  Dört  Saatlik şarj ile  400 km gidebiliyor.  Şu anda bazı belediyeler bu cins otobüsleri aldılar, kullanıyorlar.

      Bana göre de zayıf tarafı; şarj etme süresinin 4 saat gibi uzun bir zaman alması; eğer 15 – 30 dakika gibi bir zamanda sarj olabilir bir batarya geliştirilse çok verimli olabileceği ve özellikle şehirler arası ulaşımında da kullanılabilir olacağı ortadadır.