Tarımsal alanların verimini yükseltmek için ihtiyaç duyduğu en önemli maddelerden biri gübredir.  Gübre hemen her tarım alanında kullanılması gereken ve verimin artmasını sağlıyan etkendir.  Yalnız gübreliyeceğimiz toprağın ne çeşit gübreye;  veya çeşitlerine  ihtiyaç duyduğunu;  toprak tahlili yaptırarak öğrenmemiz gerekiyor. Gübrelemeyide buna göre yapmak durumundayız. Aksi halde  yetiştirilen ürüne göre  toprağın ihtiyaç duymadığı bir çeşit gübreyi; toprağa vermemiz; paramızı boşuna harcamamıza neden olur.  Çünkü gereksiz gübre atmanın;  toprağa hiçbir faydası olmadığı gibi; paramızın boşuna harcanmasına yol açar.  Çeşitlerine göre gübrelerin tonu  7000, 7500,  8000, 8500 hatta 15 bin tl olanda var.  Eğer toprağın ihtiyaç olmıyan bir çeşit veya farklı gübreler alırsanız; boşuna harcama yapmış olursunuz.

      Eğer toprak tahlili yaptırır; üretilen ürüne göre; ve atılma zamanına göre uygun gübre verilirse; verim artar; gübreye verdiğimiz para uygun kullanılmış olduğundan bütçemizide sarsmaz.

      Toprak tahlili Tarım  İl ve İlçe Müdürlüklerinde yapılmıyor; oysa bu ihtiyaç Tarım  Müdürlüklerinde; küçük bir tutarla yapılsa çok iyi olur.

       Toprak tahlili İlimiz Ordu’da Altınordu Ziraat Odasında ücreti karşılığı yapılıyor. Bir tahlil 120 tl; artı her bir tahlil 120 tl ye yapılıyor.  Bu tip ihtiyacı olan üreticilerimize duyrulur.  Tahlil yapılacak toprağın kuru olması gerekiyor; aksi halde sonuç yaklaşık 1 ay sonra çıkıyor.

       Tarımsal üretimlerimizi yükseltmek için; mutlaka toprak tahlili yaptırmalıyız. Toprağa üretilen ürüne göre; ihtiyacı olan gübreyi vermeliyiz.