Sanayi üretim aşamasının ileri safhasında, Tüketim toplumu ortaya çıktı. Batı ülkeleri tüketim toplumu aşamasını yaşıyor. Nedeni, üretilen ürünlerin satılması zaruretinden kaynaklandı. Eğer üretilen ürünler satılamaz ise, fabrikalarda stoklar birikiyor. Stoklar artınca, üretim daralıyor. Daralan üretim, işçinin işten çıkarılmasına ve işsizliğe sebep oluyor.

Ekonomik krizi önlemenin yolu, daha çok tüketmekten geçiyor. Daha fazla tüketmek için, halkın tüketici kredisi ile desteklenmesine gerek var. Amerika'da, insanlar kredi numaraları ile övünüyor. Her şeyi kredi ile satın alan Batı toplumları, ihtiyacından daha çok tüketen bir yapıya ulaştı. Halkın yüzde yetmişi obez olmuş. Şeker hastalığı yüzde 30 ları geçmiş. Evlerin dolapları eşyadan geçilmiyor.

Sürekli tüketen toplum daha büyük felaketlerin ortaya çıkmasına da sebep oldu. Çevre kirlenmesi, kaynakların tüketilmesi gibi sorunlar tüketim toplumunu bekliyor.

Daha fazla tüketim, gelişme ile refah arasındaki dengeyi bozdu. Batı daha çok tüketeyim derken, çevre sorunları yarattı. Karbon dioksit oranı arttı ve artmaya devam ediyor. Karbon dioksit oranının artması, atmosferin daha çok ısınmasına neden olacak. Buzlar eriyecek ve eriyen buzlar su seviyesini yükseltiyor. Önümüzdeki elli yılda, sahillerde yaşayan halkların göç etmesi bekleniyor.

Global ısınmadan doğacak esas felaket, Antartikadaki buzların erimesi ile Golf Stream sıcak su akıntısının engellenmesidir. Engellediği taktirde BATI MEDENİYETİNİN sonu gelecek. Avrupalıların, doğuya doğru göçecekleri gün fazla uzun değil.

Tüketim toplumu, sorunlarını BİLGİ ile çözeceğinin farkına vardı. Ceviz kurdunun yaşamı her şeyi açıklıyor.

Ceviz kurdu açtığı delikten içeri giriyor ve cevizin içini yemeye başlıyor. Yedikçe şişmanlıyor, açtığı delikten dışarı çıkamıyor ve ölüp gidiyor. Kaynaklarını aşırı tüketen toplumları, aynı son bekliyor.