Tunceli’de 'Emekler Çileğe Çilekler Reçele' projesi kapsamında yetiştirilen yediveren çileğinin hasadı yapıldı.
Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından SODES projesi kapsamında 20 bayan üreticiye 20 günlük teorik 10 günlük de pratik çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi. Teorik eğitim kapsamında müdürlük bahçesinde bir dekarlık alanda yediveren çeşidi çilek yetiştirildi. Yetiştirilen çileklerin hasat etkinliğine Tunceli Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, kursiyerler ile kurum çalışanları katıldı. Kursiyerlerle birlikte hasat yapan Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, 20 bayan kursiyere 20 gün teorik 10 gün de pratik eğitim verildiğini belirterek, “Temel amacımız kursiyerlerin bu işi öğrenip kendi bahçelerinde bu işi yapabileceklerini göstermekti” dedi.
Ziraat Mühendisi Ruken Karakoç, çilek yetiştiriciliğinde malçlı sistem ve damla sulama sistemi kullanıldığını ifade ederek, bu sistem sayesinde kimyasal ilaçlama ile sulama ve iş gücünden ciddi anlamda tasarruf sağladığını söyledi.
Ziraat Mühendisi Bahar Yalçın ise; çilek yetiştiriciliğinin Tunceli için alternatif bir ürün olduğunu kaydederek, projeden amaçlananın hem çiftçilere gelir kaynağı oluşturmak hem de ilin kalkınmasına katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.
Proje kapsamında yetiştirilen çileklerin katılımcılara ikram edilmesiyle hasat etkinliği sona erdi.
Kaynak: iha