Her yıl 15 – 22 Nisan  günleri arasını Turizm Haftası olarak kutluyoruz. Amaç nedir diye sorarsak?  Ülkemizin daha iyi seviyede tanıtımını yaparak; her yıl daha fazla ziyaretçiyi  ağırlamak; olabildiğince daha fazla turizm geliri elde edebilmektir.  Yüksek sayıda turistin ülkemizi her yıl ziyaret etmesi; ve güzel hatıralarla  kendi ülkelerine dönmesi bir sonraki yıl; Ülkemize daha fazla turistin gelmesine yol açacak;  tarımsal üretimler daha yüksek katma değerle Pazar bulacak; çeşitli  konfeksiyon ürünleri;  diğer sanayii ürünleri ve hizmet sektörü hem daha fazla işe kavuşacak hemde  ürettikleri ürünlere yurt içinde katma değeri yüksek haliyle  satış olanağı elde edecekler.

      2020 yılının 11 martından  itibaren tüm Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde de  pandemi salgını nedeniyle;  izalasyon  tedbirleri içinde yaşıyor. Dolasıyla bu şartlar içinde hem iç turizm, hemde dış turizm en aza doğru gidiyor.  Hatta çok yakın geçmişte bazı ülkeler;  haziran ayına kadar; yurttaşlarının Türkiye’ye  gitmemeleri konusunda uyardı; tersine ise; şu andaki   pandemi salgını nedeniyle;  yüksek sayıda hasta oluşu ve ölüm sebebi  ile Ülkemizde geçici olarak bazı ülkelerden hem kendi vatandaşlarımızın; hemde gelecek turistin sağlığı tehlikeye düşmesin diye turist kabul edemiyor.  Ama  inanıyorum ki Covid 19 a karşı aşılanan sayısı arttıkça ve koruma kurallarına iyice uyduğumuz takdirde; Ramazan Bayramı sonrası havalarında ısınmasıyla salgın yayılımı en aza inecek; ve % 50 kapasite  ile korunma kurallarına uyarak sorunun sonbahar sonuna kadar rahatlayacağını sanıyorum.

      2019 yılı  Türkiye’yi  51 milyon 860 bin turist ziyaret etti; turizmde 2019 en çok ziyaretçi kabul ettiğimiz yıl; sayı 51 milyon 860 bin oldu. 2019 yılındaki turizm gelirleri 34 milyar 520 milyon  oldu. Yurtdışı ziyaretçi sayısının 2019 da  % 13,8 i yurt dışında çalışan Türk vatandaşları;  % 83,3 ü yabancı ziyaretçilerden oluştu. 2019 da Türkiye  Cumhuriyeti’ni  yabancı ziyaretçi sıralamasında 1 ci sırada Rusya; 2 ci sırada Almanya; 3 cü sırada Bulgaristan; 4 cü sırada İngiltere, 5 ci sırada İran, 6 cı sırada Gürcistan, 7 ci sırada Ukrayna, 8 ci sırada Irak; 9 cu sırada Azerbaycan, 10 sırada Polonya var  (Bilgiler:  Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alındı.) 

       2019 verilerine göre Türkiye; Dünya’da turist alma sıralamasında 6 cı sıradadır;  Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre sıralama; 1 ci sırada 90 milyon turistle Fransa, 2 ci sırada 84 milyon turistle İspanya, 3 cü sırada 78,7 milyon turistle Amerika Birleşik Devletleri, 4 cü sırada 67,5 milyon turistle  Çin, 5 ci sırada 64,6 milyon turistle İtalya, 7 ci sırada 44,9 milyonla Meksika,  8 ci sırada 39,7  milyon turistle Tayland, 9 cu sırada  39,4 milyon turist ile Almanya,  10 cu sırada 36,9  milyon turist ile İngiltere oldu.

       Umarım ve dilerim ki Ülkemizde ve Tüm Dünya’da pandemi salgını süreci; aşılamanında olumlu etkisi ile son bulur.