Paramızın Dünya Ticaretinde geçerliliği olan paralar karşısında değer kaybetmesine develüasyon diyoruz.  Haliyle ithal gelen, ara malları,  ham maddeler,  mamul maddeler, yedek parçalar ne varsa hepsi; paramız  karşısında  (Türk Lirası’na karşı)  döviz fiyatıyla giriş yaptığından otomatik olarak Türk  Lirası cinsinden iç piyasada satış fiyatı yükseliyor.  Bu fiyatlar yükselirken  TL nin alım gücü düşüyor.  Alım gücü düşen parayla; daha önceki fiyatına göre alabileceğiniz bir malı alamıyorsunuz.  Ayrıca gelen ithal gelen mal; Türk Parası cinsinden çok daha pahalı olarak Ülkemize giriyor. Bu olgu hemen her çeşit mal ve hizmet üretiminin fiyatını yükseltiyor.

      Aldığımız maaş ve ücretlerin  satın alma  gücü düşüyor.  Dolasıyla  otomotik olarak hayat standardı düşüyor.  Haliyle iç piyasalarda maaş ve ücretlerinde günün koşullarına göre tekrar ayarlanması gerekiyor.  Aksi halde maliyetleri çok yukarı çıkan şirketler,  hizmet sektörü  mal ve hizmetleri üretemez hale düşüyorlar. Çünkü kullandığımız akaryakıtın; şu andaki duruma göre doğalgazın çok büyük yüzdeyle ithal ediyoruz.  Haliyle bunlar iç piyasaya yansırken fiyatları yükseliyor. Yükselen fiyatlar paranın alım gücünü düşürüyor. Basit bir örnek verirsek şu andaki benzin, motorin, lpg gibi  ürünlerin hepsi  buna göre fiyatlanıyor. Yükselen fiyatlardan  doğan KDV ve ÖTV  artıyor. Haliyle taşımacılık sektörü buna göre fiyatlarını yeniden düzenleme durumunda kalıyor.  Hemen hemen  tüm sektörlerde  bu anlattığım   durum oluşuyor.

      Şu anda 2825 TL olan asgari ücrette bunlardan biri; bu ay  içinde; asgari ücretinde günün şarlarına göre yeniden şekillenmesi gerekiyor.  Gübrelerde de durum aynı;  ithal gelen hammaddeler ve yapımda kullanılan diğer maddeler nedeni ile değişik gübre çeşitlerinin tonu piyasada  sekizbin,  yedibin  gibi fiyatlara çıktı.  Dolasıyla bu fiyatlara çiftçimiz bunları alıp kolay kullanamaz.  Otomotik olarak tarım ürünlerinin fiyatıda bunlara göre çok yükselecektir.  Özellikle gübre gibi tarımsal üretimin ana girdisi olan mamüller; çiftçinin  kolay alabileceği fiyatlarda olmalıdır. Çünkü artan ekmek fiyatı her eve pahalılığı taşıyacaktır.