Dünya’da ülkelerin en büyük gelir kaynaklarından biriside turizmdir. Öyle ki ülkelerin var olan kaynaklarına;  turizm gelirlerini de kattığımızda kişi başı gelir miktarı hayli  yüksek rakamlara çıktığını görmekteyiz. Turizm bacasız sanayiidir söylemi çok doğrudur. Geçtiğimiz yıllarda özellikle pandemi şartlarının etkisi ile beklenen turizm geliri  elde edilemediği gibi;        fevkalade aşağı rakamlara geriledi. 2022 nin  ilk onbir ayında  şartların normalleşmesi ile; birlikte Ülkemize 48 milyona yakın ziyaretçi geldi. Bu ziyaretçilerin yaklaşık 6 milyonu yurt dışında çalışan ve ikamet eden  Türk vatandaşlarımız oluşturdu. Yabancı ülke vatandaşlarının;   Ülkemizi ziyaret edenlerin sayısı 42 milyonu  (2022 nin ilk  onbir ayı )  buldu. Yıl sonunda ziyaretçi sayısının 50 milyonu aşacağı sanılıyor. 2022 de turizmden beklenen turist sayısı artışı; ve döviz geliri yükselişi  gerçekleşiyor.

       Eğer Ülkemiz şartlarında olumsuz bir durum olmazsa; 2023 te turizm koşullarının daha iyi olacağını;  Ülkemize gelen turist sayısının daha da artacağını;  ve turizm gelirlerimizin çok daha yükseleceğini sanıyorum.

       Öyle ki Ortadoğu’da oluşacak barış şartları;  Ortadoğu’dan ve Türk Cumhuriyetlerinden; Ülkemize önemli sayıda turist gelmesini sağlıyabilir.  Ayrıca Kuzeyimizde Karadeniz arkasında kalan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sona erip;  barış şartları gelirse;  Ülkemizin çok zengin tarihi yapıtları ve tarihi dokusu; geniş coğrafyamızda denize girilebilecek kıyıların hayli fazla oluşu, eko turizm alanlarının tanzim edilmiş yapısı, teknolojik ve çok güzel peyzajla düzenlenmiş şehir alt yapıları  ile turistlere çok olumlu güzel bir tatil olanağı sunabilir. Bu durum Ülkemize çok daha fazla turistin  gelmesini  sağlıyabilir.

      Ülkemize çok fazla turistin gelmesi; özellikle tarımsal ürünlerin; gastronomi yolu ile pazarlıyarak; yüksek katma değerle satılmasını sağlıyabiliriz. Böylece tarım sektörü  iyi seviyede desteklenmişte olur. Ayrıca bu sektör; hizmet,  sanayii, ticaret, konfeksiyon, inşaat gibi tüm sektörleri iyi seviyede destekleyebilir