Ekonomi bilimdir. Ahlak ve din kuralları ile ilgilenmez. Kendi kuralları vardır. Uyulmadığı taktirde, insanın canını yakar. Yaşadığımız can yakıcı enflasyonun gerisinde, faiz realitesine aykırı uygulamalar yatıyor.

Faiz ahlaki sayılmaz. Semavi dinlerin tamamı faizi yasaklıyor. Buna rağmen, faiz, tasarruf=yatırım dengesini kurduğu için gereklidir. Faizi kaldırdığınız ya da idari yöntemler ile negatif seviyeye indirdiğiniz zaman enflasyon hortlar. Çünkü, negatif faiz seviyesinde tüketim artar. Tasarruf azalır. Yatırımlar, mevcut tasarrufları geçer. Ve toplam talep, toplam arzı aşar. Yüksek oranlı enflasyon ortaya çıkar.

Hükümetler faiz düşsün ister. Faizler düşünce, yatırımlar artıyor. Artan yatırımlar, ilave istihdam yaratıyor. İşsizlik azalıyor. Üretim artıyor. Ancak, faiz düşmeleri karşısında yatırımın artabilmesi için yeterli tasarruf gerekiyor. Çünkü, ekonomide TASARRUF=YATIRIM dengesi vardır. Hiç bir ekonomi, mevcut tasarruflardan daha çok yatırım yapamaz. Yaptığı taktirde, sonuç enflasyondur.

Şu anda yaşadığımız, yüksek oranlı enflasyonun kaynağı POLİTİKA FAİZİ dir. Yüzde 14 olarak uygulanan politika faizi, reel anlamda negatif seviyelerde bulunuyor.

Negatif Reel Faiz = Politika Faizi - Gerçekleşen Enflasyon Oranı

formülü ile bulunur. Türkiyede halen uygulanan Politika Faizi= 0,14- 0,70= - 0,56

Eksi yüzde 56 faiz ile para kullanan bankalar, kaydi mevduat yaratıyor. Mevduat paradır. Artan para miktarı enflasyonu azdırıyor.

Çare bellidir. Hemen yarın, Politika Faizini, kısa vadeli Hazine Bonosu faizi seviyesine çıkarmak gerekiyor.