Her yıl 12 – 18  Aralık tarihleri arası ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası’ kutlanır.  Bu haftanın oluşma amacı ihtiyacımız olan malları, yerli üretim kaynağından satın alarak; tüketimimizde  yerli malı kullanmak; hem yerli üretimi ekonomik olarak desteklemek; hem de ithalatı en aza indirmek için kutluyoruz.  Bu haftada Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yerli malı haftası kutlanır ve bu haftada öğrencilere yerli malı kullanmanın önemi anlatılır ve uygulama  etkinlikleri gerçekleştirilir.

     Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde yurdun bağımsızlığının korunması için; yerli malı üretilmesi ve tüketilmesi kararlaştırıldı.

      Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı İsmet İnönü; 12 Aralık 1929 da yaptığı bir konuşmada; yerli malı kullanmanın öneminden bahsetti ve ihtiyaçlarımızı mutlaka yerli üretimle karşılanmasının önemini anlattı. 1946 yılından itibaren; 2 ci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik zorluklarında peşinden; ithal etmenin zorlukları da  ortaya çıktı; ve ağır biçimde görüldü. 1946 yılından itibaren her yıl 12 – 18 Aralık tarihi  yerli malı haftası olarak kutlanmaktadır. 1983 yılında adı ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ olarak değiştirildi.

      Günümüzde özellikle ithalatımız; ihraç ettiğimiz malların ederinden daha fazla olması nedeni ile; özellikle ekonomik sıkıntılar had safhadadır.  Enflasyon çok yüksek rakamlarda seyretmektedir. Bu oluşum yüksek oranlı döviz açığına yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle              enerji yönünden yeşil enerji kaynakları; güneş, rüzgar, hidrolik kaynaklara daha çok yönelmemiz ve yerli kaynakları kullanmamız; döviz yönünden dışa bağımlılığı aza indirecektir. Her çeşit malda yerli üretimi ne denli yukarı çekersek; ve bunu yüksek kaliteyle yapabilirsek hatta ihracatını da olabildiğince artırabilirsek çalışan işçi sayımız artacak; işsizlik en aza inecek, yaşam kalitesi yükselecek; ithalattan kaynaklanan döviz çıkışı en aza inecektir.  Ülkemiz ekonomik yönüyle yerli sanayii desteklenecek; kaliteli ve yüksek katma değerli mal üretim işletmelerinin;  dış satımı artacak; giren döviz yeni yatırımlara kaynak teşkil edecek; ve gençlere yeni iş olanakları doğacaktır.

      Ülkemizde yerli olarak üretilen malı kullanmak dışarıya gidecek kaynağa dur diyecek; olabildiğince yerli üretim  malları kullanmak hem tarımda; hem sanayide; hem de hizmet sektöründe paranın yurt içinde kalmasını sağlıyacak; kaliteyle yurt içinde yapılan yerli üretimin; dışa satımıyla önemli seviyede para ve yeni teknolojilerin Ülkemize girişini sağlıyacaktır.