ELİMİZDE VERİ OLMADAN,TOPLUMUN %70'İ AŞILANMADAN ALINAN KARAR BİLİMSEL Mİ? 

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararlar doğrultusunda yapılmaya başlanan 3’üncü doz  aşıları konusu ile  ilgili şu anda benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de bu konuda yayınlanmış bir çalışma  yok. Yanılıyorsam düzeltile...

*

3’üncü dozda aşı olacakların doktor kontrolünde olmaları daha uygun diye düşünüyorum.

*

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda 1 Temmuz tarihinden itibaren yeni normalleşme süreciyle birlikte aşılamada 50 yaş üzerindeki kişiler ve sağlık çalışanları için 3’üncü doz uygulamasının başladığı belirtildi.Kararda ayrıca, koronavirüs atlatan kişilerin aşı olma süresinde kısaltmaya gidilerek, 6 aydan 3 aya çekildiği vurgulandı. Bu doğrultuda, Türkiye genelinde 3’üncü doz ve koronavirüsü atlattıktan sonra 3 ayı tamamlayanların aşılanmasına başlanıldı.

*

Vatandaşlara, 3’üncü doz ve Covid-19'u atlattıktan sonra 3’üncü ayda yapılabilecek aşı konusunda önerilerimi ana başlıklar altında toparlamaya çalışayım...

*

TÜRKİYE’DE YA VERİ YOK YA DA GİZLENİYOR!

Koronavirüse karşı önlem alma konusunda yapılmaya başlanılan 3’üncü doz aşıları hakkında Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel verilere dayanarak hareket edip etmediği konusunda endişelerim var.

*

Şu anda Türkiye’de bu konuda bilebildiğimiz kadarıyla yayınlanmış bir çalışma yok. Zaten Sağlık Bakanlığı da bu tür çalışmalara sıcak bakmıyor. Halbuki Sağlık Bakanlığı’nın bugün elinde çok güzel veriler olup da yayınlaması gerekirdi. Bu konuda yeterli bir saydamlık olmadığı için bizler de bilemiyoruz. Bize hastalarımızdan gelen bu konudaki sorulara karşı eski aşı bilgilerimize ve deneyimlerimize dayanarak karşılık veriyoruz. İmmünoloji, viroloji, mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları temel bilgilerimiz doğrultusunda sorulan soruları yanıtlamaya çalışıyoruz... Sağlık Bakanlığı’nın elinde veriler olması, bu konuyla ilgili çalışma yapması, bilimsel verileri bizlerle paylaşması iyi olurdu. Ama bu konuda herhangi bir bilgi alamadık. Çünkü bilindiği gibi şeffaflık yok.

*

3’ÜNCÜ DOZDA HANGİ AŞI TERCİH EDİLMELİ?

Keşke bilimsel veriler ve bu konuda yayınlar olsaydı da ona göre davranıp toplumu bilgilendirebilseydik... Bildiğimiz kadarıyla sağlıkçılara yapılan aşılarla ilgili herhangi bir sorun yoksa mRNA aşısı olabilir diyoruz. Bununla ilgili de elimizde bir çalışma olmadığını yine vurgulayalım.  Sadece genel tecrübelerimize dayanarak söylüyoruz. Bilindiği üzere Biontech firmasının çıkardığı (Comirnaty) aşının antikor düzeyi daha yüksek. Ama otoimmün hastalığı belirgin şekilde varsa ki (Bu çok az sorunlu hastalıkta belirgin) bunlarda dikkatli olunup ilgili doktor kontrolü ve izleminde yarar var diyoruz. Biontech’in aşısı hakkında yine vurgularsak;Bildiğimiz kadarıyla otoimmün hastalığı olanlarda ve 50 yaşın üzerinde biraz daha dikkatli olunması gerekir. Ama konuyla ilgili paylaşılmış bir yayın yok.Veya varsa da bizce yetersiz.Biontech aşısının iltihabi yan etkileri konusunda yeni yeni yayınlar çıkıyor ama abartıldığı kadar olmadığını söyleyebiliriz..  Yayınları iyi izlemek gerekiyor. Bu da bakanlığın asli görevi ama maalesef yapmak istemiyor.

*

İmkanı olan kişilerin 3’üncü doz koronavirüs aşısı olmadan önce antikor testi yaptırmalarında kesinlik yok..Tartışmalı bir konu.

*

İnaktif aşılar virüsün tutunmasını önleyecek yeterli antikorlar oluşturamıyor. Çünkü yapısı gereği inaktif aşılarda çıkıntılar etkisiz durumda.Bu çıkıntılar spike(çıkıntı) antikoru oluşturamadıklarından, inaktif aşıların salgın başlamadan önce korunma amacıyla yapılması çok yerinde olurdu… Bu  bilinen nedenlerle ol(a)madı. Salgın anında ise mRNA aşılarının yapılması daha uygundu. Kişiye aşı seçeneği tercihini yapması bizce doğru değil. Konu bilimsel. Kesinlikle, kişilerin kararına bırakılamaz. Bu konuda yayın olmadan, uzman görüşü ve ilgili doktor kontrolü olmadan vatandaşlara istediğiniz aşıyı seçin demek doğru ve bilimsel bir tavır değil. Daha çok siyasi bir karar gibi duruyor.

*

COVİT-19'U ATLATANLAR ACELE ETMESİN! COVİT-19'u atlatan kişilerin, açıklanan kararlar doğrultusunda; 6 ay değil, 3 ay sonunda aşı olabilecekler.

*

Koronavirüsü atlatan kişiler için biz en az 6 ay öneriyoruz. 6 ay – 1 yıl içerisinde aşı yaptırabilirler. Antikor düzeyleri bilindiği gibi düştüğü için… 3. ayda da aşı yaptırılırsa bir sakınca yok. Ama bizlerin öncelikle aşılanmada yüzde 70’le toplumsal bağışıklığı hedeflememiz gerekiyor. Halâ toplumda aşı reddi, tereddüdü varken 3’üncü aşılara geçmek, etik açıdan da bilimsel açıdan da erkencilik olur. Koronavirüs atlatanlar 6 ayı doldurmayı beklemeli. Aşılanmayan aşı tereddütü ve aşı reddi tutumunda olanlarda ikna edilip aşılanmalı diyoruz.

*

REHAVETE KAPILMAYALIM!

Delta varyantı 80'i geçen ülkeye yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. Aşıların da doğal olarak etkinliği azalacak. Maske, mesafe ve hijyen konularında kesinlikle dikkatli olmalıyız. Rehavete lütfen kapılmayalım. Sonuçta her rehavete kapılmada pik yaşandı ve insanlarımızı kaybettik...

*

3’üncü doz aşıların öncelikle sağlıkçılara ve risk grubundakilere uygulanmasını doğru buluyoruz ama mutlaka doktor kontrolünde  ve mRNA aşısı olması daha doğru. Çok belirgin otoimmün hastalığı olanlara inaktif aşılar (CoronaVac) da yapılabilir.

 

Sevgilerimle...