Uluslararası Politika isimli kitabımda, SAVAŞ NEDENLERİNİ açıklamıştım. Savaş, nedenleri ortaya çıktığı zaman önlenemiyor. Nitekim, Avrupa Ortak Aklı, bu savaşı önleyemedi. Savaş devam ediyor.

Ukrayna-Rusya Savaşı aşağıdaki gerçekleri ortaya çıkardı.

1. Rusya ve Ukrayna dünyanın tahıl anbarı imiş. Savaş sırasında, tahıl nakliyatı yapılamadı. Afrikada açlık baş gösterdi. Avrupa'da gıda fiyatları katlanarak artıyor.

2. Avrupa, doğal gaz ve petrol açısından Rusyaya göbekten bağlıymış. Rusya gazı kıstığı zaman, Avrupada enerji sorunu yaşanıyor. Almanya emeklilerine ''kışı Türkiyede geçirin'' tavsiyesinde bulunuyor.

3. Montrö Boğazlar Antlaşmasının önemi ortaya çıktı. Bu antlaşma sayesinde Türkiye, Karadenizde ''tayin edici güç'' konumunu koruyor.

4. Rusyanın ''Süper Güç olmadığı'' anlaşıldı. Ukrayna gibi, sıradan bir devlete karşı başarı gösteremiyor. Rusyanın gücü ''Nükleer silahlardan'' kaynaklanıyor.

5. Nükleer silahların kullanılamayacağı anlaşıldı. Zira, nükleer silah ile yapılan savaşın kazananı olamıyor.

6. Türk sihaları Ukraynada tarih yazdı. 60 km uzunluğundaki zırhlı araç konvoyunu durdurdu. Kievin işgalini önledi. Ukraynalılar, Türk Sihaları konusunda kahramanlık türküleri söylüyor.

7. Ekonomik ambargo, Rusyanın işine yaradı. Gazı ve petrolü Ruble ile satıyor. Eskisinden daha çok para kazanıyor. Savaşın ekonomik bedelini Avrupa ödüyor.

8. Avrupanın ırkçı yüzü bir kere daha aleniyet kazandı. Avrupalı gazeteci ''Yeşil gözlü, sarı saçlı insanlar ölüyor'' diyerek Ukraynalıların ırki aidiyetini ilan ediyor. Avrupa, Ukraynalı göçmenlere, koyu tenli mültecilerden daha öncelikli haklar tanıyor.

9. Nato güç kazandı. Natonun, zayıf halkası Türkiye, her zamankinden daha çok önemseniyor.

10. Batı ''Vekalet Savaşı Yöntemini'' kullanıyor. Ukrayna, Batıya vekaleten Rusya ile savaşıyor. Savaş uzadıkça, vekaleten savaşan toplumlar sosyo-ekonomik yıkıma uğruyor.