Bireylerin sosyolojik yapısı siyasetin yönetim

anlayışında ve uygulamasında kendini ifade eder. Seçme ve seçilme hakkına sahip olan bireylerin sosyolojileri iktidarı belirler.

Sosyoloji insanın davranış biçimlerini inceleyen bilimdir.İnsan hangi kültüre ait ise o kültüre uygun davranış ortaya koyar.Kültür değişimi çok zor gerçekleşir. Günümüzde feodal sistem kültüründen ,kapitalist sistem kültürüne geçiş süreci yaşanmaktadır..

Feodal sistem kültürü ümmetlik ve müritlik üzerinden insan davranışını belirler. Tüm toprağın

sahibi olan padişah veya kral toprakları üzerinde yaşayan insanları ümmet olarak tanımlar ve görür. Büyük aile insanları aile reisinin müritleridir.Devlet kurumları bu kültürü yürütmek için hizmetlerini yaparlar.Ümmet ve müritler davranışlarını bağlı olduğu devlet ve reisten bağısız olarak kullanamazlar.Özgür daviştir.ranışta bulunamazlar.

Kapitalist sistem kültürü millet ve çekirdek aile üzerinden ortaya çıkmış. Ümmet, millet

mürit yurttaş vatandaş olmuştur.Toprağın sahibi millete devredilmiştir.Millet seçme seçilme yolu ile kendini idare eden duruma gelmiştir.Devlet kurumlarıda hizmetlerini bu kültüre göre yürütürler.Kapitalist sistem patron ,işçi ve emekçi

sınıfını ortaya çıkarmış. İnsan sosyolojisi, değişime uğramıştır.Kültür çatışmasıda kendiliğinden ortaya çıkmıştır.Feodal sistem kültüründe yaşamak isteyenler ,kapitalist

sistem kültürünü benimsemekte direnmektedir.

Yurttaş vatandaş olamayan insanlar iktidarın ümmeti,tarikatların müridi olarak davranışlarını belirlemektedir.

Önümüzdeki seçim hangi kültürün iktidar olup yöneteceğini ortaya koyacaktır.